Linkovi

Evropa kreće u istraživanje svemira


Astronauti Evropske svemirske agencije na pripremama
Astronauti Evropske svemirske agencije na pripremama

Evropska svemirska agencija, ESA, priprema se za krupne podvige u istraživanju svemira. U planu su obilasci bliskih asteroida i planeta, kao i spuštanje robotske letelice na mesec pre kraja 2016. godine.

Zahvaljujući prikupljenim saznanjima i razvoju tehnologije, ambicije evropske svemirske agencije su sve ozbiljnije. Njen generalni direktor, Žan-Žak Dorden, kaže da bi agencija trebalo da preuzme veću ulogu u istraživanju obližnjih planeta.

"Istraživanje svemira je postalo međunarodna stvar, a ne monopol Sjedinjenih Država i Sovjetskog saveza, kao šezdesetih i sedamdesetih. To je sada međunarodna stvar i Evropa više ne može da bude isključena iz debata u Americi, Rusiji i Kini", kaže Dorden.

ESA planira da sa američkom svemirskom agencijom pošalje robotizovane letelice na Mars 2016. i 2018. godine, kako bi na zemlju vratile uzorke marsovskog tla.

"Mars, Zemlja i Venera bile su sestrinske planete kada je formiran sunčev sistem. Ali prošle su kroz sasvim različite evolucije. Kada budemo razumeli šta se desilo sa vodom i atmosferom na Marsu imaćemo bolju prognozu za budućnost zemlje", kaže Dorden.

ESA takođe planira uspostavljanje stalne laboratorije na mesecu, a svi pomenuti letovi polazili bi sa Međunarodne svemirske stanice.

O zajedničkoj viziji istraživanja svemira razgovarano je na Međunarodnoj konferenciji o svemirskim istraživanjima, održanoj u Briselu, 21. oktobra. Na tom skupu, koji su zajednički organizovali Belgija u svojstvu predsedavajućeg Evropske unije, Evropska komisija, Italija u svojstvu predsedavajućeg Saveta ESE i sama ESA, zaključeno je da treba osigurati da Evropa ima značajnu ulogu u budućim istraživanjima svemira. Na sastanku iduće godine, u Italiji, biće dogovorena platforma za takvu saradnju.

XS
SM
MD
LG