Linkovi

Evropa mora da uradi više za migrante


Migranti u Grčkoj
Migranti u Grčkoj

Najvećoj humanitarnoj krizi u Evropi posle Drugog svetskog rata – ne nazire se kraj. Izbeglice u velikom broju putuju kroz Balkan ka svojim krajnjim destinacijama – bogatim državama Evropske unije.

Medjutim, kako se zima približava, postoji hitna potreba za novim finansijskim sredstvima za smeštaj migranata.

Blaga jesen u Evropi doprinela je tome da veliki broj migranata nastavlja da pristiže u Evropu preko Mediterana. Medjutim, sa dolaskom oštre zime koja se očekuje u regionu, stradanja hiljada migranata koji putuju kroz zemlje Balkana mogla bi da se dodatno povećaju, i dodje do ljudskih žrtava ako se ne preduzmu odgovarajuće mere.

Medjunarodna zajednica mora da reaguje odmah – ističe profesor sa Univerziteta Džons Hopkins – Čarls Gati, stručnjak za Evropu i Evroaziju.

“Zemljama Balkana biće potrebna značajna finansijska podrška da izdrže taj teret. Nedavno je kancelarka Merkel ponudila tri milijarde evra Turskoj da saradjuje i učini šta je neophodno. To nije lako i možda neće biti dovoljno, ali se nadam da će ta dobra volja pomoći”.

Pilot američke Obalske straže Brajan Lisko proveo je veći deo karijere učestvujući u spasilačkim operacijama na Mediteranu. On je pohvalio napore Evropljana da reše problem migranata koji dolaze morskim putem.

“Oni su obavili odličan posao suočeni sa hiljadama ljudi, od kojih mnogi koji dolaze u nestabilnim brodovima. Krijumčari ljudi zaradjuju na uštrb bezbednosti i dobrobiti ovih migranata. Evropljani obavljaju dobar posao spasavajući živote na Mediteranu”.

Ketlin Njuland, ko-osnivač Instituta za migracionu politiku, kaže da 10.000 migranata koje su SAD pristale da zbrinu - nije dovoljna cifra da se pomogne rešavanju krize.

“Mislim da će, vremenom, SAD početi da primaju više sirijskih izbeglica. Medjutim, naše procedure i proces provere su izuzetno birokratski, zamršeni, spori i skupi. Zato ćemo morati da malo više, odnosno mnogo više pojednostavimo i ubrzamo te procedure”.

UNHCR je prošle nedelje apelovao na donatore za dodatnu podršku u iznosu od 96 miliona dolara kako bi se Grčkoj i pogođenim zemljama Balkana pomoglo da prebrode zimske mesece. Takozvani “zimski plan” fokusira se na uspostavljanje mera za podršku zemljama kao što su Hrvatska, Grčka, Srbija, Slovenija i Makedonija da odvrate rizik humantiarne tragedije i ljudskih žrtava tokom zimskih meseci

XS
SM
MD
LG