Linkovi

Kancelarka Merkel u Turskoj razgovara o migrantima


Turski premijer Ahmet Davutoglu i nemačka kancelarka Angela Merkel, Istanbul, 18. oktobar, 2015.
Turski premijer Ahmet Davutoglu i nemačka kancelarka Angela Merkel, Istanbul, 18. oktobar, 2015.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se danas sastala sa turskim liderima u nastojanju da se obezbedi pomoć te zemlje u osujećenju priliva migranata u Evropu.

Kancelarka Merkel se sastala sa premijerom Ahmetom Davutogluom u njegovoj kancelariji u Istanbulu pred sastanak sa predsednikom Tajipom Erdoganom, koji je zatražio pomoć Nemačke u nastojanju Ankare da se pridruži EU.

Na konferenciji za štampu nakon sastanka, Davutoglu je rekao da je Turska spremna da saradjuje sa Nemačkom u sprečavanju ilegalne migracije, ali da ta kriza ne može biti rešena bez rešenja konflikta u Siriji.

On je ukazao da bi intenzivni sukob izmedju sirijskih vladinih snaga i ekstremista Islamske države, u blizini Alepa mogao da izazove "novi talas" izbeglica.

Angela Merkel je u Turskoj u cilju promocije plana Evropske unije kojim bi se ponudila pomoć i ustupci u zamenu za mere sa ciljem da se iskoreni masovni priliv migranata širom granica Evropskih zemalja. U zamenu evropski funkcioneri će Turskoj ponuditi paket pomoći u vrednosti od bar 3 milijarde dolara za pružanje utočišta izbeglicama, kao i lakši pristup vizama EU za turske državljane i brže pregovore za evropske integracije.

U medjuvremenu, stotine migranata su danas procesuirane u Sloveniji dok stižu autobusima iz Hrvatske. Oko 1.200 migranta je doputovalo vozom u Sloveniju, jer je Madjarska zatvorila svoje granice.

Oni ostaju duže u Srbiji jer su svesni da je put ka Zapadnoj Evropi usporen dok humanitarni radnici upozoravaju na opasnost da se stvori usko grlo.

XS
SM
MD
LG