Linkovi

Balkan: Priliv izbeglica bez presedana


Turska policija i bolnički radnici nose tela migranata koji su se danas udavili nadomak obala Turske, 27. septembar, 2015.
Turska policija i bolnički radnici nose tela migranata koji su se danas udavili nadomak obala Turske, 27. septembar, 2015.

Sedamnaest sirijskih migranata se udavilo danas kada je njihov brod potonuo nadomak obale Turske dok su se kretali ka grčkom ostrvu Lerosu. Lokalni mediji navode da je još 20 ljudi koji su nosili pojaseve za spasavanje preživelo.

Turska obalska straža je pokupila njihova tela i preživele prebacila u mrtvačnicu kako bi identifikovali svoje rodjake koji su stradali. 8 metara dugački brod se potopio nedaleko od obale.

Popularna turistička destinacija Bodrum je postao ključna odskočna daska za migrante i izbeglice koji nastoje da se dokopaju Evrope. U medjuvremenu, više od hiljadu migranata i izbeglica je prešlo danas iz Srbije u Hrvatsku na daljem putu ka zapadnoj Evropi.

Mnogi su nosili tanke plastične kabanice dok su prelazili preko blatnjave granice jer se vremenske prilike pogoršavaju. Hrvatska, koja s teškom mukom nastoji da se nosi sa prilivom izbeglica, usmerava migrante preko granice u Madjarsku koja ih potom šalje u Austriju.

Taj priliv bez presedana, pada u vreme kada je Hrvatska podigla svoju graničnu blokadu sa Srbijom, onončavši time jednonedeljni zastoj koji je doveo do ozbiljno zategnutih odnosa dve balkanske države.

XS
SM
MD
LG