Linkovi

Keri: SAD će primiti veći broj izbeglica


Migranti na granici Hrvatske i Mađarske

Američki državni sekretar Džon Keri najavio je da će Obamina administracija da poveća broj izbeglica, primljenih u Sjedinjene Države, na 100 hiljada 2017. godine

Keri je u Berlinu rekao da je ta odluka u skladu sa "najboljom tradicijom Amerike kao zemlje drugih šansi i svetionika nade".

Prema novom planu, broj izbegličkih viza bi u fiskalnoj 2016. godini bio povećan sa 70 hiljada godišnje na 85 hiljada, a zatim na 100 hiljada 2017.

Keri je takođe rekao da će Vašington da istraži načine da se narednih godina poveća limit iznad 100 hiljada.

Otvoren Horgoš jedan

Granični prelaz između Srbije i Mađarske, Horgoš jedan, ponovo je danas otvoren, nakon što ga je mađarska strana zatvorila prije nekoliko dana zbog priliva migranata,prenose agencije.

Prvu ogradu na graničnom prelazu Horgoš 1 zajednički su uklonili ministri unutrasnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter koji je sada ponovo pušten u promet za putnički i teretni saobraćaj.

Granični prelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. septembra zbog velikog priliva izbeglica i njihovog zadržavanja na ovoj teritoriji, što je usledilo nakon stupanja na snagu novog znatno oštrijeg, zakna o prelazu mađarske granice.

U međuvremenu Slovenačke železnice obustavile su danas potpuno međunarodni saobraćaj na graničnim prelazima s Hrvatskom. Slovenačka željeznica uvela je prevoz autobusima sa više relacija iz Hrvatske.

XS
SM
MD
LG