Linkovi

Hrvatska - nova ruta za migrante


Migranti pokušavaju da se ukrcaju u autobus u Tovarniku u Hrvatskoj
Migranti pokušavaju da se ukrcaju u autobus u Tovarniku u Hrvatskoj

Preko noći situacija sa azilantima u Hrvatskoj je dostigla razmere krize – prema podacima nadležnih u tu zemlju je ušlo više od 7.500 migranata

Evropski parlament odobrio je danas plan o raspodeli 120 hiljada izbeglica među članicama Evropske unije koja će o izbegličkoj krizi raspravljati na vanrednom samitu naredne srede. U međuvremenu, već prvog dana priliva azilanata, Hrvatska je na ivici svojih mogućnosti - hiljade migranata su zakrčili prihvatne centre, a u Zagrebu se pominje i mogućnost zatvaranja granice prema Srbiji ukoliko broj azilanata nastavi da raste.

Preko noći situacija sa azilantima u Hrvatskoj je dostigla razmere krize – prema podacima nadležnih u tu zemlju je ušlo više od 7.500 migranata, prihvatni centri su popunjeni, a prve izbeglice su se već pojavile na granici sa Slovenijom.

Danas je bilo najkritičnije u Tovarniku, gde nema dovoljno vozova za dalji prevoz migranata. Azilanti su u jednom trenutku probili policijski ordon i krenuli peške ka Zagrebu. Uz poruku da ne žele da ostanu u Hrvatskoj, oko 200 migranata smeštenih u hotelu Porin u zagrebačkom na-elju Dugave je protestvovalo i zahtevalo da nastavi put ka Zapadnoj Evropi.

A na današnjoj sednici Vlade, hrvatski premijer Zoran Milanović je upozorio da su kapaciteti te zemlje za prihvat ograničen i da ne može da garantuje koliko će dugo nadležne službe i organi moći da izdrže. On je rekao da će Hrvatska slati izbeglice ka Mađarskoj i Sloveniji:

"Ponašaćemo se prema njima sigurno bolje nego neke druge države, kao što smo videli zadnjih dana. Naše mogućnosti su, bez obzira na našu organizovanost, ograničene. Kao i austrijska mogućnost, kao jedna veća i jako bogata zemlja. Sad sam upravo razgovarao sa austrijskim kancelarom, podelili smo iskustva, dogovorili neke stvari."

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Puli da je prvog dana u Hrvatsku nekontrolisano ušao preveliki broj izbeglica i naglasila da nije zadovoljna onim što se dešavalo protekle noći:

"Ističem da mi je na prvom mestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost države. Mislim daje prvoga dana ušao preveliki izbeglica i to nekontrolisano. Nema potrebe ljudi pristižu u tako velikom broju u jednom danu. Jer, jednostavno, mi ne možemo zadovoljiti potrebe procesuiranja i brige o tim ljudima."

A na graničnom prelazu Horgoš situacija se polako smiruje – veliki broj azilanata je već napustio srpsko-mađarsku granicu i zaputio se ka Hrvatskoj, dok su ispred ograde u mirnom protestu ostali najuporniji migranti.

Na današnjem sastanku u Ljubljani povodom migrantske krize, austrijski kancelar Verner Fajman je pozvao na zajedničku evropsku politiku prema migrantima, dok je premijer Slovenije Miro Cerar poručio da će njegova država ispuniti svoje obaveze i zaštiti spoljne granice Šengenske zone.

A posle jučerašenjg napada mađarske policije na novinare, danas se oglasila i poverenica OEBS-a za medije Dunja Mijatović, pozivom mađarskim vlastima da prestanu da prete i sprečavaju rad novinara koji izveštavaju o izbegličkoj krizi.

U saopštenju Mijatović podseća da je juče mađarska policija napala snimatelja RTS Vladana Hadži Mijailovića i tonca Miroslava Đurašinovića, a da je novinarki Jovani Đurović povređena ruka. Takođe, pretučeni su novinar poljske TVP i fotoreporterka švedskog lista Ekspresen, dok je snimatelj AP-a je priveden u blizini grada Roske.

XS
SM
MD
LG