Linkovi

Mađarska zatvorila glavni prelaz za izbeglice


Radnici podižu ogradu nakon što je policija zatvorila prelaz između Srbrije i Mađarske u mestu Reske
Radnici podižu ogradu nakon što je policija zatvorila prelaz između Srbrije i Mađarske u mestu Reske

Mađarska policija zatvorila je pružni prolaz na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice koristile za prelazak u tu zemlju; Pojedine članice EU ponovo uspostavile granične kontrole

Reporter agencije Rojters, koja prenosi da se na pruzi razmeštaju policajci na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.

Više od 5.000 izbeglica prešlo je jutros srpsko-mađarsku granicu, saopštila je mađarska policija. Ukupno u Mađarskoj su ove godine registrovana 191.702 ilegalna migranta.

Strože zakonske mere, koje večeras u ponoć stupaju na snagu, podrazumevaju da ilegalni prelazak granice više neće biti prekršaj već će se kažnjavati zatvorom u trajanju od tri godine.

Od danas su na granici sa Srbijom i vojnici sa oklopljenim vozilima Hamer. Od ponoći su na pruzi i kontejneri sa bodljikavom žicom.

Mađarska policija namerava da do ponoći prepreči kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom granični pužni prolaz, na relaciji Horgoš - Segedin, koji su izbeglice masovno koristile za ilegalan prelazak srpsko-mađarske granice.

Mađarski premijer Viktor Orban, najglasniji evropski kritičar prijema hiljada izbeglica iz Sirije rekao je da novi zakoni protiv migranata predviđaju zatvorske kazne i izuzetno oštre kazne za trgovce ljudima. "Mađarska je zemlja sa hiljadu godišnjom hrišćanskom kulturom. Mi Mađari ne želimo da globalno kretanje ljudi promeni Mađarsku. Nismo radili za to, i borili se u svetskim ratoviima, prolazili kroz komunizam i ekonomsku krizu. Imali smo i imamo drugačiji koncept mađarske i evropske budućnosti. Želimo da živimo u redu, miru i bezbednosti. Ne želimo haos", poručio je danas Orban.

Pojedine evropske zemlje, naročito istočnoevropske, optužuju Nemačku za talas migranata na kontinentu. Međutim, Nemačka izražava sve veće nezadovoljstvo pojedinim članicama Evropske unije koje odbijaju da podele teret izbegličke krize.

Nemačka bi ove godine mogla da primi do milion izbeglica, naveo je potpredsednik nemačke vlade Zigmar Gabrijel u pismu svojoj Socijaldemokratskoj partiji. Kancelarka Angela Merkel prethodno je saopštila da je Berlin spreman da primi 800 hiljada migranata.

Veliki broj izbeglica pokušava da se domogne Nemačke, čiji ministar unutrašnjih poslova je poručio da osobe koje traže zaštitu ne mogu da biraju zemlju u kojoj će je dobiti.

Njemačke vlasti privremeno su vratile pasošku kontrolu duž granice sa Austrijom, da bi ograničile priliv migranata i izbeglica, što je danas dovelo do ogromnih saobraćajnih gužvi i kolona koje se protežu do 20 kilometara. Slovačka takođe pojačava kontrolu na granici sa Austrijom i Mađarskom. Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje saopštilo je da je raspoređeno dodatnh 220 graničara.

XS
SM
MD
LG