Linkovi

Migrantska kriza na vrhuncu


Migranti blizu mesta Reske u Mađarskoj
Migranti blizu mesta Reske u Mađarskoj

Naš dopisnik Rade Ranković je obišao srpsko-mađarsku granicu, odakle je pripremio reportažu o azilantima koji napuštenom prugom užurbano odlaze ka Mađarskoj.

Migrantska kriza doživljava kulminaciju. Rekordan broj izbeglica prešao je sinoć granice Austrije i Mađarske, dok je sve očigledniji i haotičan odgovor Evrope na aktuelnu situaciju. Evropski parlament podržao je danas poziv predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera da se uvedu obavezne kvote za prijem 160 hiljada izbeglica, uglavnom iz Sirije, u naredne dve godine.

Međutim, Rumunija je najnovija u nizu istočnoevropskih zemalja koje su odbacile taj plan, navodeći da nema šanse da će primiti onoliko azilanata koliko Junker želi. Slovačka je takođe protiv kvota, dok je Mađarska saopštila da očekuje da će do početka oktobra da izgradi ogradu duž granice sa Srbijom da bi sprečila ulazak većeg broja izbeglica.

Naš dopisnik Rade Ranković je obišao srpsko-mađarsku granicu, odakle je pripremio reportažu o azilantima koji napuštenom prugom užurbano odlaze ka Mađarskoj.

Sa ocem i tri druga, Mahmud Al Hasan je pre dve nedelje krenuo iz Sirije i ostalo mu je još samo pola kilometra niz staru prugu do mađarske granice i ulaska u Evropsku uniju. Majka je ostala u u Libanu, u kampu za Palestince da čeka dok se oni snađu u Holandiji, gde su naumili da stignu.

Kratko su zastali pred granicom da se odmore i vide šta će dalje:

"Mi smo u blizini Mađarske i plašimo se zato što hoće da nas uhapse i uzmu nam otiske prstiju. Zastali smo da razmotrimo koja su nam rešenja. Ne želimo da nas uhapse, da nas tuku. Jer, makedonski policajci su nas tukli, udarili su mog oca, starijeg čoveka."

Nakon kratkog razgovora zaključuju da zbog Mahmudovog oca ne mogu da pokušaju da tokom noći neopaženo uđu Mađarsku i izbegnu da ih tamošnja policija registruje. Pre nego što će napustiti Srbiju, Mahmud priča svoju priču:

"Napustili smo zemlju zbog rata. Želim da nastavim studije mašinstva. Na trećoj sam godini i morao sam da prekinem studije jer nije bezbedno u mojoj zemlji. Čak je i univerzitet zatvoren."

Napuštena pruga u Horgošu ponovo je aktivna poslenjih nedelja i meseci. Hiljade izbeglica ovuda ide ka Evropskoj Uniji. Do mađarske granice je dva kilomatra, a šta ih tamo čeka – niko od njih ne zna.

Poslednjih dana migrantska kriza je dostigla vrhunac na krajnjem severu Srbije. U poslednjih 24 časa u prihvatni kamp u Kanjiži stiglo je rekordnih 5.000 azilanata, a prema podacima Mađarske, u tu zemlju je prethodnog dana ušlo najviše migranata do sada – 3.321.

Priču na severu Srbije dramatizovala je najava Mađarske da od 15. septembra na snagu stupaju nove, oštrije kazne za ilegalan ulazak. Talas azilanata je ubrzan i za sada oni nesmetano prelaze granicu, gde ih mađarske vlasti prebacuju u prihavtni kamp u mestu Reske.

Dok radnici uređuju graničnu ogradu, među azilantima se širi priča da oni koje mađarska policija registruje i uzme im otiske, mogu neometano da nastave put ka Nemačkoj, na osnovu obećanja kancelarke Angele Merkel.

Azilanti koji ne žele u Nemačku našli su se u problemu, i većina njih će pokušati kad zađe sunce uđe u Mađarsku i izbegne registraciju. Iza živice uz prugu oni odmaraju čekajući noć:

"Čekam ovde jer sam veoma umoran. Tokom noći ući ću u Mađarsku. Mađarska je problem. U Srbiji nismo imali problema, ali Mađarska je problem", kaže jedan azilant koji nije želeo da se predstavi.

"Ja sam iz Sirije, odakle sam pobegao zbog rata. Sada sam na granici Srbije i Mađarske i čekam noć. Želim da pređem ovu granicu bez skretanja pažnje policiji. Moja prva sledeća stanica je Budimpešta", kaže Tamam iz Sirije.

Od Budimpešte Tamam planira da vozom krene dalje za Beč, zatim kroz Nemačku do Belgije, gde bi želeo da stigne i nastavi IT studije. Do srpsko-mađarske granice imao je veoma uzbudljivo i opasno višenedeljno putovanje, dva puta je hapšen, prelazio je more na talasima visokim šest metara, a grčka policija mu je oduzela i bacila mobilni telefon u more kada ga je vraćala u Tursku:

"Turska vojska je zatim presrela brod kojim smo ponovo išli u Grčku i strpala nas u zatvor na sedam dana. Sedam dana."

Noć u kojoj su Tamam i još stotine azilanata krenuli tajno u Mađarsku bila je jako hladna – svega sedam stepeni. Leto je na izmaku, kiša i hladniji dani su krenuli i to će migrantima koji tek dolaze predstavljati novi problem.

XS
SM
MD
LG