Linkovi

Raste pritisak u izbegličkim logorima u Srbiji


Migranti na granici izmedju Srbije i Madjarske, 9. septembar, 2015.
Migranti na granici izmedju Srbije i Madjarske, 9. septembar, 2015.

Zvaničnici UN očekuju da će oko 7.000 migranata narednih dana preći granicu iz Makedonije u Srbiju. Dopisnik Glasa Amerike Luis Ramires javlja se iz improvizovanog izbegičkog kampa na severu Srbije.

U ovoj napuštenoj fabrici cigala nadomak Subotice život se naglo završio pre nekoliko decenija. Sada ta fabrika ima novu funkciju. U njoj je smešten veliki broj izbeglica, medju kojima je 21-godišnji Džalil Halili, Avganistanac. Želi da se vrati u Britaniju odakle je deportovan pre dve godine i gde ga čeka njegova žena, Pakistanka.

“Zato sam ovde, hoću da budem sa svojom ženom. Ona je sve što mi treba”., navodi Džalil Halili, izbeglica iz Avganistana.

Džalil i druge izbeglice kažu da nemaju nikakvu imovinu sem odeće na sebi.

“Nemam ništa. Juče sam došao ovde autobusom. Nemam para”.

Za razliku od mnogih drugih stanica za izbeglice, ovde nema gomila donirane odeće, cipela, ćebadi ili flaširane vode, a borave u nehigijenskim uslovima. Jedna porodica prokuvava vodu za čaj u plastičnoj boci. Međutim, pomoć ipak polako pristiže od privatnih donatora kao i nevladinih organizacija. Jedan tim UNHCR-a juče je obišao tu lokaciju i utvrdio da predstoji mnogo posla.

“Kada izbeglice i tražioci azila dođu na sever Srbije već su prevalili dugo putovanje. Umorni su i očajnički žele da odu u Mađarsku da bi nastavili svoje putovanje do destinacije koju imaju na umu”., navodi Niklas Sterupg Agerup iz UNHCR-a.

UNCHR do sada se koncentrisao na jug Srbije, gde se očekuje priliv velikog broja izbeglica koji dolaze iz Makedojnije.

Dok na granici raste tenzija, Mađarska čak angažuje zatvorenike da ojačavaju ogradu na granici bodljikavom žicom. Izbeglice su zabrinute zbog puta koji im predstoji.

“Plašim se, plašim se da će me, kada stignem u London, možda opet deportovati nazad u Avganistan”.priča izbeglica Džalil Halili.

Humanitarni radnici vode računa da izbeglicama ne daju specifična upustva kako da stignu do Zapadne Evrope, ističući da pravila o ulasku i putovanju izmedju zemalja Evropske unije mogu da se promene u svakom trenutku.

Ova napuštena ciglana je samo jedna stanica na dugom i mukotrpnom putu izbeglica. Problem koji pokušavaju da reše nije da li, već kako stići do Mađarske, i kako da nadmudre vlasti i spreče da budu poslati nazad.

XS
SM
MD
LG