Linkovi

Srbija: Nema readmisije migranata


Migranti na granici Srbije i Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić poručio je da će Srbija biti prinuđena na kontramere ako Evropa nije sposobna da upravlja migrantskom krizom

Posle najava iz Evrope da će azilanti koji ne dobiju azil u zemljama EU biti vraćeni u Srbiju, predstavnici srpskih vlasti odgovorili da neće biti readmisije migranata u Srbiju i da Beograd može da odgovori kontra merama.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić upozorio je danas da će migrantska kriza srušiti strukture Evropske unije, ukoliko ne bude brze reakcije, i ukazao da je šengenski sporazum već sada u opasnosti.

Na konferencija Kancelarije OEBS za ljudska prava i demokratiju, održanoj u Varšavi Dačić je poručio da, ako Evropa nije sposobna da upravlja tom krizom, Srbija će biti prinuđena na kontramere. Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama, ogradama sa zatvorenim saobraćajem i zatvorenim autoputevima, a da niko ne reaguje, dodao je Dačić:

"Pustili ste sve migrante u Srbiju, zatvorili ste granice da ne mogu da izađu iz Srbije. Oni što izađu, rešili ste da ih vratite u Srbiju. Pa neće moći, izvinite molim vas. U petak komesar Han dolazi kod nas. Ja očekujem da kaže šta su smislili. Ako je to rešenje – za Srbiju je to apsolutno neprihvatljivo. Srbija hoće da bude deo evropskog rešenja, a ne žrtva evropskog nepostojanja rešenja."

A na današnjoj konferenciji za novinare, premijer Srbije Aleksandar Vučić je pozvao hrvatske vlasti da u najkraćem roku povuku odluku o zaustavljanju saobraćaja za kamione iz Srbije na graničnom prelazu Batrovci:

"U protivnom, mi ćemo zbog kršenja brojnih bilateralnih i međunarodnih sporazuma biti prinuđeni da pravnim putem tražimo zaštitu za svoju zemlju. A sa druge strane, ukoliko se to u najkraćem mogućem roku ne dogodi – bićemo prinuđeni na kontra mere."

Migrantska kriza nastavlja da potresa Evropu, a glavna dešavanja odigravaju se u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, koja je objavila da je u tu zemlju za vikend ušlo 24.000 azilanata. Mađarska je usvojila nove zakonske mere koje daju veća ovlašćenja vojsci u pokušaju da spreči ilegalne migrante da uđu u tu zemlju.

Slovenačka policija je počela da postavlja ogradu na granici sa Hrvatskom kod prelaza Bragana, kako izbeglice ne bi mogle ilegalno da uđu u tu zemlju. Prema podacima vlasti, u Sloveniju je do sada ušlo oko 3.000 izbeglica, a azil je zatražilo samo sedam osoba. Osim kod Batrovaca, Hrvatska i dalje drži zatvorene sve prelaze prema Srbiji, a od oko 30.000 migranata koji su ušli u Hrvatsku, većina je nastavila put preko Mađarske u Austrije.

XS
SM
MD
LG