Linkovi

Kontrole na granicama - novi problem za izbeglice


Migranti u nemačkom pograničnom gradu Frajlasingu
Migranti u nemačkom pograničnom gradu Frajlasingu

Odluka Njemačke da pooštri pogranične kontrole, čime je u suštini suspendovala Šengen, pričinila je nove probleme migrantima koji ulaze u tu zemlju.

Njemačka policija uvela je nova ograničenja, počela da provjerava dokumenta putnika u vozovima i pretresa automobile na granici sa Austrijom.

Njemačka je krajnja destinacija za većinu migranata, ali će oni koji stižu vozom iz Budimpešte za sada morati da ostanu u ovom pograničnom gradu. Njemačka policija prati ih iz voza i upućuje u prostorije gdje treba da čekaju registraciju. Sirijske izbjeglice koje su govorile za Glas Amerike tražile su da im ne pokazujemo lice.

“Ne znam zašto izlazimo iz voza. Rekli su nam da dođemo da bi nam provjerili zdravlje, dali hranu i da ne idemo odavde. Ne znam šta će se dogoditi narednog dana. Gdje ćemo sada da idemo, ne znam.”

Berlin je rasporedio najmanje 800 pripadnika federalne policije na granici sa Austrijom da bi sproveli nove pogranične kontrole.

Najveći problem je logistika. Moramo da ukrcamo ljude u autobuse na organizovan način, kao i da ih nahranimo. Moramo da ih smjestimo za proces registracije i pošaljemo u druge izbjegličke centre širom Njemačke”, kaže Rainer Šarf iz Njemačke federalne policije.

Policija, do sada, nije redovno provjeravala dokumenta putnika u vozovima na međunarodnim linijama. Međutim, ovo je nova realnost koja za migrante znači dodatnu konfuziju i još veći stres.

“Neko mi je rekao da je Njemačka zatvorila granicu. Odlučili smo da nam šanse nisu dobre ako krenemo vozom, zbog čega smo došli ovdje pješke. Vidjeli smo rijeku, skinuli jakne i plivali”, navodi izbjeglica iz Sirije.

Njemačke vlasti takođe pretražuju automobile na granici. Cilj novih mjera je da se, između ostalog, ublaži pritisak na Minhen - gdje su migranti do sada prvo dolazili. Prvi put, nakon više dana, na glavnoj željezničkoj stanici u tom gradu gotovo da nema izbjeglica. Mogu se vidjeti volonteri i upustvo da se donacije odnesu na drugo mjesto.

S obzirom na to da Njemačka i druge evropske zemlje veoma brzo mijenjaju svoju politiku, veliki broj izbjeglica i migranata strahuje da bi mogli da budu okupljeni i deportovani. Izbjeglički centri poput onog na željezničkoj stanici u Minhenu poslednje su mjesto gdje većina od njih želi da bude.

XS
SM
MD
LG