Linkovi

Deportacija balkanskih izbeglica iz Nemačke


Nemačka kancelarka pod pritiskom svojih konzervativaca donela odluku da deportuje migrante iz bezbednih balkanskih zemalja
Nemačka kancelarka pod pritiskom svojih konzervativaca donela odluku da deportuje migrante iz bezbednih balkanskih zemalja

Nemačka je deportovala oko 60 migranata iz regiona Zapadnog Balkana čije prijave za azil u toj zemlji nisu odobrene.

To je prva grupa ljudi koji se vraćaju u svoje domovine od kada je Berlin postigao dogovor sa Albanijom, Kosovom i Crnom Gorom da vrati sve azilante, čija dokumenta su ili istekla ili uništena.

Mnogi od njih uništavaju svoje pasoše odmah po dolasku na destinaciju, što je bio razlog zbog kojeg je Nemačka do sada uspela da deportuje tek 30-ak odsto odbijenih azilanata. U septembru su Albanija, Kosovo i Crna Gora proglašeni "bezbednim" zemljama, tako da su njihovi građani, baš kao građani Srbije, BiH i Makedonije, automatski nemaju mogućnost da traže azil u Nemačkoj.

Avion kojim se prva grupa azilanata vraća kući obezbedila je pogranična agencija Evropske unije Fronteks. Prva stanica je bila Budimpešta, a konačana destinacija - Priština, gde je premijer Kosova Isa Mustafa poručio da se slaže sa deportacijom građana Kosova i obećao da će vlada preduzeti mere, kako bi ih zbrinula.

XS
SM
MD
LG