Linkovi

Neizvesnost na evropskim tržištima


Berza u Frankfurtu
Berza u Frankfurtu

Vrijednost akcija na evropskim berzama je jutros u jednom trenutku pala na najniži nivo u poslednjih pet mjeseci. Iako su se indeksi kasnije neznatno oporavili, investitori su i dalje zabrinuti u pogledu sposobnosti Grčke i Španije da rješavaju svoje dužničke probleme.

Nova sedmica na berzama i kriza u eurozoni i dalje opterećuje investitore. Evropske akcije su jutros kratko pale na najniži nivo za pet mjeseci zbog zabrinutosti u pogledu dužničkih problema u Grčkoj i Španiji. Dio gubitaka je ubrzo nadoknađen, dok su trgovci i dalje oprezni.

"Još uvijek postoji loša situacija u pogledu evropke krize i euroobveznica”, ističe Robert Halver iz Bader banke.

Strahovanja dodatno podstiče situacija u Španiji, koja počinje da zaokuplja najveću pažnju javnosti. Ministar ekonomije Luis de Gindos kaže da će ta zemlja ispuniti ovogodišnje ciljeve u pogledu deficita. Madrid planira da smanji deficit sa 8,9 odsto bruto društvenog proizvoda odsto 2011 na 5,3 odsto ove godine, uprkos vladinoj procjeni o usporavanju ekonomske aktivnosti.

"Sredinom prošle godine, španska ekonomija je počela znatno da usporava. Riječ je o ubrzanom usporavanju, ako mogu tako da se izrazim. Nakon trećeg kvartala i praktično nultog rasta, te četvrtog tromjesječja i pada, prvi kvartal ove godine je bio sličan. Prema nezavisnim indikatorima, gotovo ista situacija je u drugom kvartalu”, naveo je de Gindos.

Produbljivanje recesije predstavlja dodatni pritisak za zemlju, koja se već suočava sa sumnjama u pogledu svoje sposobnosti da uspostavi kontrolu nad finansijama i dovede do oporavka problematičnog bankarskog sektora. Madrid međutim i dalje tvrdi da mu neće biti potrebna finansijska pomoć. U međuvremenu se intenzivira rasprava o tome kako se u Evropi više usredsrediti na rast, a manje na štednju. Lideri G8 su na sastanku u Sjedinjenim Državama, tokom vikenda, takođe podržali mjere koje će stimulisati otvaranje radnih mjesta i rast.

Analitičari međutim ističu da nema nagovještaja da Njemačka ublažava stav u poigledu štednje, za koju smatra da je rješenje za evropske dužničke probleme. Bez novog evropskog konsenzusa na vidiku, na tržištima će i dalje vladati oprez zbog opasnosti od haotičnog grčkog napuštanja eurozone i ogromnih poremećaja koje bi taj potez izazvao u bankarskom sektoru i globalnoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG