Linkovi

Grčkoj još novca?


Ekonomska kriza u Grčkoj se intenzivira
Ekonomska kriza u Grčkoj se intenzivira

Grčka vlada nastoji da promeni strukturu državnog duga i uskoro bi mogla da dobije odobrenje međunarodnih finansijskih institucija za još 85 ili čak više milijardi dolara.

Grčki premijer Jorgos Papandreu danas je novinarima rekao da je Grčka na kritičnoj raskrsnici i da godinu dana pošto je Atina dobila paket u vrednosti od 158 milijardi dolara, prezadužena vlada nastoji da dobije nova finansijska sredstva za pokrivanje troškova rada u naredne dve godine.

Predstavnici evropske Centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, doputovali su u Grčku da provere kako zemlja koristi dobijena sredstva. Te dve finansijske institucije takođe bi mogle da pomere rokove za otplatu prošlogodišnjeg zajma Grčkoj.

Grčko Ministarstvo finansija je saopštilo da tek treba razraditi detalje novog finansiranja. Jedan visoki funkcioner je rekao da bi odluke mogle da budu donete već narednog meseca.

Grčka je uvela niz mera štednje i nove poreze, ali je opterećena sve manjim obimom ekonomske aktivnosti, velikim kamatama na zajmove i opadajućim prihodima od poreza. Finansijska služba "Standard i Pur" juče je smanjila kreditni rejting te zemlje zbog zabrinutosti da će zajmodavci možda morati da produže Atini rok za isplatu dugova.

XS
SM
MD
LG