Linkovi

Produbljuje se recesija u eurozoni


Najnoviji zvaničnici podaci pokazuju da je drugi po veličini ekonomski blok u svetu zabeležio pad od 0,6 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine

Ekonomska aktivnost u eurozoni se u četvrtom kvartalu prošle godine smanjila po najbržoj stopi od vrhunca krize krajem 2008. Nepovoljni podaci dolaze iz Njemačke, Francuske i Italije.

Ekonomija eurozone se, uprkos preprekama, oporavlja. Efekti tog oporavka međutim još nisu vidljivi. Najnoviji zvaničnici podaci pokazuju da je drugi po veličini ekonomski blok u svijetu zabilježio pad od 0,6 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine. Piter Dikson, ekonomista u Komercbanci, smatra međutim da se situacija neće dalje pogoršavati.

"Podaci za četvrti kvatral u eurozoni su negativni. U bliskoj budućnosti, odnosno u prvoj polovini 2013, vidjećem neke nagovještaje stabilizacije. To ne znači da će biti velikih, pozitivnih cifri koje pokazuju rast. Možda će biti stagnacije ili neznatnog pada u prvom kvartalu i nadamo se stagnacije ili manjeg rasta u drugom”.

Cjelokupna eurozona se suočava sa problemima zbog loših rezultata u njenoj najvećoj ekonomiji- Njemačkoj. Bruto društveni proizvod u toj zemlji smanjio se za 0, 6 odsto u poslednjem kvartalu 2012 - više nego što se očekivalo. Takođe je riječ o trećem najvećem padu od uvođenja eura prije 14 godina. Francuska, druga po veličini ekonomija u eurozoni, takođe je zabilježila pad krajem prošle godine, od 0,3 odsto.

"Suština francuskog problema je nedostatak konkurentnosti. U toj zemlji nije sproveden veliki broj ekonomskih reformi kao u u drugim djelovima eurozone, naročito u Njemačkoj, u proteklih deset godina. To znači da, ako i kada konačno bude oporavka, francuska ekonomija će nastaviti da se sočava sa problemima”, smatra Dikson.

Ako se uzme u obzir nepovoljna situacija u Francuskoj i Njemačkoj, onda nije iznenađenje što je treća po veličini ekonomija, Italija, takođe nazadovala. Njen bruto društveni proizvod smanjio se za ogromnih 0,9 odsto, što je dodatno produbilo recesiju.

A kada se već govori o recesiji, zvanični podaci za Španiju biće objavljeni kasnije ovog mjeseca. Već je poznato da se Madrid nalazi u dubokoj i bolnoj recesiji, dok će ova godina takođe će biti puna prepreka

Ekonomska aktivnost u eurozoni ipak bi trebalo da počne da se ubrzava tokom godine. To će međutim uglavnom zavisiti od situacije u Njemačkoj koja je, kako ukazuju optimisti, mnogo spremnija da izađe na kraj sa snažnim eurom od ostalih članica.
XS
SM
MD
LG