Linkovi

EK za veću energetsku efikasnost


Gasna postrojenja u Ukrajini
Gasna postrojenja u Ukrajini

Govoreći o energiji, Evropljani su ponovo upozorili da projekat Južnog toka mora biti u saglasnosti sa evropskim standardima i zakonima.

Aktuelna situacija se Rusijom i Ukrajinom, cijene energenata, ovisnost od uvoza, kao i briga za zaštitu životne sredine, sve zajedno je za Evropsku komisiju bio dovoljan razlog da izadje sa ambicioznim planom energetske efikasnosti koji bi do 2030-te smanjio ukupnu potrošnju ebergije za više od 25 posto, a emisiju ugljen dioksda skoro za polovinu.

Nimalo neočekivano s obzirom na aktuelnu situaciju sa Rusijom, Ukrajinom i snabdijevanjem energentima iz tog pravca, dugo zagovaranu štednju energije i veću efikasnost, Komisija je na sto stavila plan koji bi, u suštini, trebao biti šesta brzina onoga gdje Evropa već ide - manjoj ovisnosti od uvoza i maksimalnoj šednji i skorištenosti energije.

Šesta brzina se zove - 30 posto manje potreba za energijom nego što je danas, a vjetar u ledja joj daje dosadašnji ohrabrujući trend - zgrade koje se sada grade koriste 30 posto manje energije nego one izgradjene 80-tih, industrija gotovo 20 posto manje energije koristi nego na početku milenijuma i ako se taj trend nastavi, a u Komisiji će učiniti sve da tako bude, pored ostalih pogodnosti, i jedna koja ima dnevno-aktuelni karakter: ovisnost od ruskog gasa i nafte bi trebala biti sve manja.

"Potreba za sigurnošću u sektoru snabdijevanja gasom, a sve zbog situacije sa Rusijom i Ukrajinom, navela nas je da razmišljamo o što ambicioznijem planu energetske efikasnosti", naveo je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Znači to modernija rješenja, snažniju podršku inovacijama, novu generaciju automobila na cestama i uopšte novu eru industrije kojoj će trebati manje energije za rad. Govoriti o energiji i ovisnosti Evrope od njenog uvoza, ni danas nije bilo moguće bez pominjanja projekta Južnog toka. Uz jasno naglašavanje da Brisel veću vrijednost vidi u dovodjenju gasa iz Kaspijskog bazena, nego u samo novoj ruti već poznatog, ruskog snabdjevača, poručeno je:

"Kada je riječ o Južnom toku, za nas je važno da se na evropskoj teritoriji poštuju evropski zakoni - bilo da je riječ o nabavkama, energiji, konkurenciji ili zaštiti zivotne sredine i stava smo da Južni tok, kao bilo koji drugi projekat, mora biti usaglašen sa našim zakonima", poručila je porparolka Komesarijata za energiju Sabine Berger.

Inače, Komisija je danas oštro osudila najavu Moskve da će tužiti evropske kompanije koje trenutno gas upumpavaju iz pravca Poljske i Madjarske prema Ukrajini, pokrivajući tako potrebe Kijeva za ovim energentom dok se ne riješi spor izmedju ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftagasa. Takve prijetnje nisu prihvatljive, rečeno je danas, od Gazproma očekujemo ispunjavanje ugovornih obaveza prema Uniji, što evropske kompanije ne spriječava da svoje kapacitete koriste na način kako to smatraju najprihvatljivijim, poručeno je iz EK.

XS
SM
MD
LG