Linkovi

Strožije kontrole na evropskim granicama


Francuski policajci na granici sa Belgijom
Francuski policajci na granici sa Belgijom

Detaljne kontrole na evropskim granicama mogle bi nakon terorističkih napada u Parizu da postanu uobičajene, nagovešteno je posle sastanka ministra unutrašnjih poslova Francuske sa kolegama u susedstvu

Lideri dvadeset ekonomskih super-sila na skupu G-20 u Turskoj imaju neočekivanu temu broj jedan- teror koji je pogodio glavni grad Francuske i traži hitan odgovor cijele međunarodne zajednice. Francuska očekuje djela, a ne rijecci, poručio je sa skupa prvi čovek evropskog savjeta, dok članice Unije razmatraju nove bezbjednosne mjere kako bi zaštitile svoje gradjane.

Detaljne kontrole na nacionalnim granicama mogle bi nakon terorističkih napada u Parizu postati uobičajene, nagovještava to današnji hitan sastanak ministar unutrašnjih poslova Francuske sa svojim kolegama u susjedstvu, kao i ankete provedene medju Evropljanima.

Evropa će još više osnažiti granične kontrole, nagovjestio je to ministar unutrašnjih poslova Belgije, Jan Jambon, odlazeći u Pariz na hitan sastanak sa svojim francuskim kolegom, Bernardom Kaznevom. "Trebaju nam nova sigurnosna pravila i bolja kontrola granica", uvjeren je belgijski ministar, dok policija dvije zemlje detaljno kontroliiše vozove i automobile na francusko-belgijskoj granici.

Specijane policijske snage u briselskoj opštini Molenbek danas provode drugu po redu pretragu stanova i automobila. Do sada je u ovom dijelu Brisela, u kojem žive pretežno stanovnici arapskog porijekla, policija uhapsila pet osoba za koje se sumnja da su u vezi za počiniteljima terorističkih napada u Parizu.

U isto vrijeme, okupljajući se u Turskoj na skupu G20 lideri pred sobom imaju prvi zadatak- odgovoriti na terorizam...

"Ovo ne može biti tek samo još jedan u nizu samita- u petak uveče ljudi slobodnog svijeta su napadnuti od strane terorista. Svi smo iskazali našu solidarnost ali riječi nisu dovoljne! Danas je vrijeme za akciju. Razgovarao sam sa francuskim predsjednikom koji je jasno iskazao: Francuska očekuje djela, da svi lideri G20 iskažu opredjeljenje za borbu protiv terora", poručio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Punu kontrolu granica svih evropskih članica, dan nakon pariškog masakra, preko 70 posto Holandjana vidi kao prirodnu reakciju na teror na evropskom tlu. U isto vrijeme, više od polovine upitanih je uvjereno da se napad sličan onome u Parizu lako može desiti i u nekom od holandskih gradova.

Slična zebnja u ostatku Evrope navela je briselski vrh da za naredni petak sazove vanredni samit na kojem će se dogovarati zajednički odgovor na "objavu rata", kako je terorističke napade u Parizu nazvao francuski predsjednik.

XS
SM
MD
LG