Linkovi

Kriza preti Nemačkoj


Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je odbacila ideju o uvođenju euro-obveznica
Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je odbacila ideju o uvođenju euro-obveznica

Posljedice dužničke krize osjetile su se danas i u najsnažnijoj evropskoj ekonomiji, Njemačkoj. Na današnjoj aukciji, Berlin nije uspio da pronađe kupce za 35 odsto desetogodišnjih obveznica koje su bile ponuđene.

Njemačka ekonomija bila je u relativno dobrom stanju uprkos dužničkoj krizi koja je zahvatila Evropu. Analitičari međutim ističu da su se danas pojavili prvi nagovještaji da kriza počinje da prijeti Berlinu, nakon što je održana jedna od najgorih aukcija obveznica od uvođenja eura.

Njemačku je ipak i dalje mnogo manje koštalo da proda svoj dug nego njene susjede, ali je Bundesbanka bila primorana da kupi veliki broj obveznca kako bi spriječila neuspeh aukcije. Nepovoljne vijesti iz najsnažnije evropske ekonomije stigle su u trenutku kada je Evropska komisija raspravljala o uvođenju euro-obveznica-potezu koji je njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo odbacila.

"Mislim da je izuzetno neprikladno da se Evropska komisija danas fokusira na euro-obveznice, različite vrste njih, odajući utisak da se teret duga može podijeliti i da možemo eliminisati nedostatke u strukturi evropske valute. To je upravo ono što neće dati rezultate”.

Evropska komisija izradila je studiju sa sugestijama, a ne preporukama, o načinima za okončanje krize i smirivanje situacije na tržištima. Među prijedlozima, koje su predstavili predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren, nalaze se čvršća kontrola budžeta zemalja eurozone i strogi ekonomski nadzor. To bi, na kraju, moglo da dovede do toga da članice eurozone zajedno izdaju takozvane obveznice za stabilnost.

"Ukoliko se sprovede na pravi način, zajedničko izdavanje duga u eurozoni moglo bi da donese izuzetnu korist. Takođe bi moglo da dovede do veće finansijske integracije i stvaranja mnogo većeg i likvidnijeg tržišta obveznica, koje može da se poredi sa američkim”, kazao je Barozo.

Njemačka se protivi toj ideji, zato što bi mogla da snosi najveći dio troškova. Takođe strahuje da bi se smanjio pritisak na zemlje da dovedu u red svoje finansije. Pojedini smatraju da su euro-obveznice neminovne.

“One nisu rješenje, ali trenutno nema drugog. Euro-obveznice imaju smisla samo ako postoji zajedničko upravljanje budžetom i u tom slučaju postojanje zajedničkog računa je opravdano. Sve ostalo vodi cjelokupnu zajednicu katastrofi. Čini se međutim da nema drugog rješenja, tako da će ovo vjerovatno biti upotrijebljeno kao poslednje sredstvo", kaže trgovac na berzi u Frankfurtu Dirk Miler.

Mnogi kažu da kriza prijeti samom temelju eurozone, zato što predugo traje, te da je neka vrsta krajnjeg rješenja više nego potrebna.

XS
SM
MD
LG