Linkovi

Pakt o fiskalnoj disciplini EU


Pakt o fiskalnoj disciplini EU
Pakt o fiskalnoj disciplini EU

Dvodnevni samit evropskih lidera, na kojem je načinjen korak naprijed u smjeru proširenja, dajući Srbiji kandidatski status, načinio je i drugi korak naprijed - u smjeru finansijske konsolidacije evropskog monetarnog prostora.

Predsjednik Evropskog vijeća, Herman van Rompuj, kome je juče produžen dvoipogodišnji mandat na toj poziciji, vidno zadovoljan je jutros, zajedno sa liderima 25 evropskih država potpisao pakt o fiskalnoj disciplini, koji, dizajniran u dobroj mjeri u Berlinu, treba da pod kontrolu stavi budžetske deficite

"Vjerujem da je potpisivanje pakta ključni trenutak u istoriji EU, obavezuje nas da se posvetimo stabilnosti i razvoju. Takodje traži da preispitamo evropske zakone kako bi smo na pravi nacin tretirali budžeska zaduzenja. Riječ je o snažnom signalu da smo iz krize naučili naše lekcije i da se spremamo za budućnost ujedinjene Evrope", navela je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Medjutim, u isto vrijeme, upravo njemački parlament je taj koji još uvijek nije odobrio Evropski anti-krizni fond - nadati se da će to učiniti u što skorije vrijeme, jer bez toga nema izlaska iz krize, što znaci da se vrtimo u krug.

"Vjerujem da obični ljudi od evropskih lidera danas očekuju akciju a ne riječi jer kada vidim zaključke summita, oni su kopirani zakljuci istog ovog skupa prije mjesec dana", smatra šef liberalne grupe Evropskog parlamenta, nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofštat.

Optimisti bi rekli, ipak se nešto pokreće - proširenje nije mrtvo, a u evropskim okvirima se oživljava ideja o zajedničkoj finansijskoj kontroli... još samo da se to i potvrdi u praksi.

XS
SM
MD
LG