Linkovi

Dužnička kriza u evrozoni uprkos merama štednje


I evropski auto proizvodjači su u velikoj krizi
I evropski auto proizvodjači su u velikoj krizi
Kombinovani dug u evrozoni i dalje raste, iako su mnoge od 17 zemalja članica tog bloka usvojile mere štednje u cilju smanjenja troškova i povećanja poreza.

Evropski funkcioneri navode da je nivo duga evrozone u prva tri meseca ove godine dostigao najviši ikada nivo, odnosno preko 92 posto ukupnih ekonomskih aktivnosti zemalja evrozone. Samo dve zemlje su izvestile o smanjenju duga, ekonomski gigant Nemačka i mala Estonija.

Smanjenje troškova i povećanje poreza su vodeći odgovor na trogodišnji vladin dug u zemljama evrozone. Pet zemalja obezbedile su finansijsku pomoć kako bi izbegle stečaj.
Ali dok se vladini programi smanjuju, stopa nezaposlenosti u evrozoni dostigla je rekordnih 12.2 posto te je taj zajednički valutni blok i dalje u recesiji koja traje već 18 meseci.

Evropski funkcioneri su u proteklim mesecima počeli da zagovaraju programe promocije povećanja broja radnih mesta. Medjutim, nisu smanjili programe štednje, mada su neke zemlje uspele da izdejstvuju njihovo odlaganje u periodu kada moraju da poprave stanje ekonomije kako bi izašle u susret evropskim standardima.
XS
SM
MD
LG