Linkovi

Eurozona blizu recesije


Ekonomska aktivnost u celokupnoj eurozoni se u periodu od aprila do juna smanjila za 0,2 odsto; u Nemačkoj zabeležen manji rast

Eurozona se, sudeći prema najnovijim podacima, približava recesiji. Ekonomska aktivnost eurozone pala je za 0,2 odsto u drugom tromjesječju, posle nultog rasta u prethodnom.

Priliv turista u Berlin je stalan, što se ne bi moglo reći i za privredni rast Njemačke. Najjača ekonomija u eurozoni ipak je supjela da zabilježi rast od 0,3 odsto, zahvaljujući snažnom tržištu rada. Pao je međutim broj fabričkih naružbi, kao i industrijska aktivnost. To je čak pokrenulo spekulacije o mogućoj recesiji u zemlji, uprkos optimističnim izjavama direktora Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marsela Fračera.

"Tržišta su očekivala rast od 0,3 odsto, tako da to i ne mora da bude loša vijest, već jasan pokazatelj da njemačka ekonomija usporava. Ja lično očekujem usporavanje, a ne recesiju.”

Ekonomska aktivnost u cjelokupnoj eurozoni se, u periodu od aprila do juna, smanjila za 0,2 odsto. Francuska ekonomija stagnira već treći kvartal za redom. Osim Njemačke, samo još tri države su izbjegle recesiju-Austrija, Finska i Holandija.

"Njemačko tržište je najviše orjentisano na izvoz. Zato mislim da je u interesu te zemlje da riješi evropski problem i vrati određeno povjerenje investitora kako bi se dao podstrek tim izvoznim tržištima”, smatra menadžer Garet Ajsek.

Najnoviji podaci prikazuju sumornu ekonomsku sliku i zaoštravaju globalnu debatu o opravdanosti strogih mjera štednje, za koje se zalaže Njemačka. Takođe bi, kako ističe ekonomista Džjems Šag, mogli da osnaže njemački euro-skepticizam.

"Sami Njemci su veoma podijeljeni u pogledu eura i doprinosa koji su spremni da daju da bi osigurali njegov opstanak. U jednom trenutku bi se moglo smatrati da su troškovi tog doprinosa veći od troškova izlaska Njemačke iz eurozone. Mislim da Njemačka ne želi da u udžbenicima za istoriju bude okrivljena za propast eura, ali ne bi bila previše nesrećna ukoliko bi neka druga zemlja željela prva da se odluči na taj potez.

Među tim drugim zemljama je Grčka, čija se ekonomska aktivnost smanjila za rekordnih 6,2 odsto. Veći dio južne Evrope takođe se nalazi u bezizlaznoj situaciji, s obzirom na to da veća štednja znači i veći ekonomski pad.

Naročito je teško za države na jugu, ukoliko pokušavaju da restrukturiraju privredu i više štede u uslovima prilično usporenog rasta globalne ekonomije”, ističe Ajsek.

Mnogi ekonomisti strahuju od daljeg pogoršanja situacije, navodeći da Evropska centralna banka mora brzo da interveniše da bi riješila dužničku krizu. U suprotnom, čak ni Njemačka neće moći da odolijeva još dugo vremena.
XS
SM
MD
LG