Linkovi

G7 o krizi u eurozoni


Zbog pomanjkanja rasta u eurozoni drastično usporile ekonomije i u šest zapadnobalkanskih država, saopštila Svetska banka

Japanski ministar finansija Džun Azumi kaže da su mu evropski partneri obećali da će preduzeti brzu akciju da suzbiju dužničku krizu u eurozoni.

Finansijski zvaničnici iz grupe sedam vodećih ekonomija su danas održali specijalnu telekonferenciju posvećenu nedaćama država eurozone. Azumi je potom rekao novinarima u Tokiju da su mu evropski predstavnici potvrdili da će „ubrzati napore“ da reše krizu koja preti da uspori rast svetske ekonomije.

Posle konferencije nije izdato zvanično saopštenje, tako da nije jasno šta bi novo Evropa mogla da preduzme da smanji cenu kredita najslabijih država eurozone i podstakne zastalu ekonomiju. Pored Azumija, na konferenciji su učestvovali predstavnici Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Kanade.

U međuvremenu, španski ministar finansija Kristobal Montoro je izjavio da su visoke kamate efikasno istisnule Madrid sa međunarodnih finansijskih tržišta. On je pozvao španske komšije da pomognu španskim bankama koje se bore sa teškoćama, što je prvi put da Španska vlada direktno zatraži pomoć iz inostranstva.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su za to vreme saopštili da nagli skok stope nezaposlenosti u Portugalu izaziva nove brige u vezi sa planom štednje koji se sprovodi u zemlji posle prošlogodišnjeg paketa pomoći u iznosu od 97 milijardi dolara. Vlada predviđa da bi stopa nezaposlenosti iduće godine mogla da dostigne 16 odsto, tako da analitičari kažu da bi Lisabonu, kao i Grčkoj, mogao da bude potreban još jedan paket pomoći.

Agencija za rangiranje kreditne sposobnosti „Standard end purs“ je sinoć saopštila da su šanse za izlazak Grčke iz eurozone tokom narednih meseci, „najmanje“ jedan prema tri. Agencija smatra da bi Grčka, posle izbora 17. juna, mogla da bude prva koja napušta eurozonu, ako Atina odbaci finansijske reforme koje traže međunarodni kreditori.

Svetska banka u svom izveštaju ukazuje da bi kriza koju bi izazvao izlazak Grčke iz eurozone uticala i na okolne zemlje. Svetska banka navodi da se ekonomije u šest zapadnobalkanskih država – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji – „drastično usporavaju“ usled pomanjkanja rasta u eurozoni. Banka ocenjuje da je ovogodišnji rast u tim državama 1,1 odsto, upola manji od prošlogodišnjeg.
XS
SM
MD
LG