Linkovi

Sporazum za spas evra


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi stižu na konferenciju za novinare u Parizu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi stižu na konferenciju za novinare u Parizu

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel, traže novi sporazum Evropske unije o kontroli trošenja, da bi se završila evropska dužnička kriza i spasao euro.

Dvoje lidera su posle današnjeg sastanka u Parizu zatražili da se 27 članica Evropske unije saglasi da nacionalne budžete nadgleda Evropski sud pravde, koji će automatski da kažnjava države koje krše budedžetska pravila. Njihov cilj je da se budžetski deficiti drže pod kontrolom i da se izbegne potreba za novim međunarodnim paketima finansijske pomoći, poput onih koje su dobili Grčka, Irska i Portugal.

Sarkozi i Merkelova su međutim rekli da bi prihvatili i novu budžetsku kontrolu čak i ako na nju pristane samo 17 članica eurozone. Sarkozi je izjavio da bi države eurozone trebalo da prihvate promene do kraja marta. Plan će biti predstavljen ostalim evropskim liderima do četvrtka, kada počinje dvodnevni samit na kojem treba da se razmotri rezolucija o dužničkoj krizi. Sarkozi je dodao da je za Nemačku i Francusku važno da preuzmu vođstvo u rešavanju krize.

Angela Merkel je istakla da bi predložene reforme dokazale da Evropa može da preduzme mere potrebne za održanje svog ekonomskog statusa. Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner sutra odlazi u Evropu, da bi podstakao evropske lidere da preduzmu odlučnu akciju za rešenje krize. Američki lideri strahuju da bi raspad monetarne unije mogao da izazove naglo usporenje oporavka posustale američke ekonomije i pad svetske ekonomije u kovitlac.

XS
SM
MD
LG