Linkovi

Zajednička akcija centralnih banaka


Počev od narednog ponedeljka za pola procenta će biti jeftinija kupovina američkih dolara
Počev od narednog ponedeljka za pola procenta će biti jeftinija kupovina američkih dolara

Vodeće centralne banke u svetu preduzele su danas koordinisanu akciju kako bi poboljšale globalni finansijski sistem, podstakle ekonomske aktivnoste i spriječile novu recesiju. Uprava američkih federalnih rezervi, Evropska centralna banka, Engleska banka i centralne banke Japana, Kanade i Švajcarske saopštile su da će počev od narednog ponedeljka za pola procenta biti jeftinija kupovina američkih dolara. Centralne banke su takodje preduzele mjere kako bi olakšale komercijalnim bankama pristup novcu u bilo kojoj valuti ukoliko svjetski finansijski uslovi budu to omogućavali.

Investitori širom svijeta pozdravili su potez centralnih banaka. Ključni indeks na američkoj berzi, Dau Džons, u jednom trenutku skočio je za više od 400 poena, ostavši u plusu tokom popodnevne trgovine. Porasla je i vrijednost evropskih akcija-i do pet odsto u Njemačkoj. Koordinisana akcija, kojom se bankama omogućuje jeftinija kupovina dolara i lakši pristup drugim glavnim valutama, ocjenjuje se kao pozitivan korak u rješavanju krize, dok se Evropi daje neophodno vrijeme, kazao je kanadski minister finansija Džim Flaerti.

"Odlaganje je cijelo vrijeme bilo neprijatelj. Postojalo je stalno odlaganje kada je riječ o uspostavljanju adekvatnog nadzora evropskih zemalja koje su usvojile planove za fiskalnu konsolidaciju i koje treba da ih primijene, kao i u pogledu praćenja tog procesa, kako bi postojalo povjerenje na tržištima da će uraditi ono što su najavile.”

Analitičari upoređuju današnje mjere sa sličnom akcijom preduzetom 2008, kada su tržišta doživjela krah nakon kolapsa Liman Bradersa. Investitori smatraju da su bankari izvukli pouke iz te krize i da pokušavaju da spriječe širenje evropskih problema. Pozitivno su reagovali i ministri finansija eurozone.

"Pozdravljam koordinisanu akciju centralnih banaka koja potvrđuje njihovo obećanje dato na sastanku G7 u Marseju da će garantovati likvidnost bankarskog sektora. Time se ovaj dvodnevni sastanak, koji je i sam bio pozitivan, završava sa pozitivnom porukom“, kazao je francuski ministar finansija Fransoa Baron.

Uoči sastanka u Briselu, upućeno je međutim oštro upozorenje.

“Sada ulazimo u presudan period od 10 dana da upotpunimo i zaključimo odgovor Evropske unije na krizu”, poručio je evropski komesar za ekonomsku i monetarnu politiku Oli Ren.

Lideri eurozone su u proteklih godinu i po preduzeli radikalne mjere, kako bi pokušali da spriječe širenje krize, ali to nije bilo dovoljno, smatra predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

"Napravili smo promjene koje su bile nezamislive prije samo godinu dana. To međutim nije dovoljno. Za sistemsku krizu potreban je sistemski odgovor. Potreban nam je zanačajan korak naprijed ka stvarnoj ekonomskoj uniji koja je srazmjerna monetarnoj.”

Njemačka i Francuska ranije su nagovijestile da žele brže i odlučnije da idu ka potpunijoj fiskalnoj uniji u eurozoni, putem izmjena sporazuma EU. Predstojeći samitu šefova država i vlada Evropske unije 9. decembra mogao bi, kako pojedini očekuju, da rezultira određenim rješenjima.

XS
SM
MD
LG