Linkovi

Dogovor o rešavanju krize u Evropi


Sastanak G20 održan je u Parizu
Sastanak G20 održan je u Parizu

Ministri finansija i zvaničnici centralnih banaka iz 20 najvećih svetskih ekonomija, saopštili su da su postigli dogovor o preduzimanju brze akcije za rešavanje evropske dužničke krize, koja dovodi u opasnost i globalnu ekonomiju.

Posle dvodnevne rasprave u Parizu, francuski ministar finansija Fransoa Baroan je juče saopštio da će eurozona završiti svoj plan do sastanka Evropskog saveta 23. oktobra u Briselu. On je rekao da su Francuka i Nemačka blizu dogovora o veličini gubitka koji će privatni investitori morati da preuzmu na grčkim obveznicama. Ispostavlja se da je svođenje grčkog duga na održivi nivo ključni element rešavanja krize u eurozoni.

Šefovi država Grupe 20 treba konačno da odobre plan na samitu idućeg meseca u Kanu. Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner je izjavio novinarima da su ga ohrabrili najnoviji koraci Evropske unije ka sveobuhvatnom planu za rešenje krize. Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard je upozorila da slabosti razvijenih ekonomija počinju da pogađaju zemlje u razvoju.

XS
SM
MD
LG