Linkovi

Povećanje fonda pomoći?


Povećanje fonda pomoći?
Povećanje fonda pomoći?

Zemlje evrozone razmatraju mogućnost da povećaju fond pomoći namenjen zemljama koje se suočavaju sa dužničkom krizom. Fond pomoći od 656 milijardi dolara trebalo bi da bude operativan u julu, ali finansijski eksperti upozoravaju da je on suviše mali i da bi ga trebalo povećati za slučaj da veće ekonomije evrozone, poput Španije i Italije, dodju u opasnost od stečaja.

Evropski mediji su danas izvestili da bi ministri zemalja evrozone na sledećem sastanku, krajem marta u Kopenhagenu, mogli da povećaju fond pomoći za 252 milijarde dolara - na ukupno više od 900 milijardi dolara.

To je još uvek manje nego što je prema mnogim ekspertima potrebno, ali se vodeća evropska ekonomija, Nemačka do sada suprotstavljala stvaranju suviše velikog fonda pomoći.

Povećanje fonda pomoći?
Povećanje fonda pomoći?

Rast inflacije u SAD

U medjuvremenu, američki sekretarijat za rad danas je saopštio da je nagli porast cena benzina doveo u februaru do najvećeg porasta inflacije u Sjedinjenim Državama u proteklih gotovo 10 meseci.

Stopa inflacije u februaru je dostigla 0,4 odsto što je najvećim delom posledica porasta cena benzina od oko 6 odsto. Litar benzina u Sjedinjenim Državama sada u proseku košta oko dolar, što je najviša cena za ovo doba godine u Americi, mada je ipak znatno niža nego u mnogim drugim zemljama.

Cena sirove nafte, koja učestvuje sa oko tri četvrtine u ceni benzina u Americi, znatno je porasla proteklih meseci na svetskim tržištima uglavnom zbog sankcija Iranu povodom spora oko njegovog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG