Linkovi

Kreditori otpisali deo grčkih dugova


Privatni kreditori Grčke saopštili su da će otpisati više od polovine duga te zemlje
Privatni kreditori Grčke saopštili su da će otpisati više od polovine duga te zemlje

Najveći privatni kreditori Grčke saopštili su da će otpisati više od polovine duga te zemlje kako bi Atini pomogli da izbegne stečaj narednog meseca.

Banke, osiguravajuće kompanije i investicioni fondovi, danas su saopštili da će učestvovati u planu za smanjenje grčkog duga za 142 milijarde dolara mada nije bilo neposredno jasno koji deo te sume će pokriti tih 12 institucija. S obzirom da Grčka planira da otplati preostali dug kreditorima tokom dužeg perioda, finansijske kompanije će izgubiti oko tri četvrtine prvobitnih investicija na grčke obveznice.

Neke od najpoznatijih evropskih finansijskih institucija su medju 12 kreditora koji su se složili da pomognu Grčkoj. Medju njima su nemačka „Dojče banka“ i „Komercbanka“ kao i „Alianc“, francuska banka „BNP Paribas“ te grčka „Eurobanka“ i Nacionalna banka Grčke.

Grčka je postavila četvrtak kao krajnji rok da kreditori prihvate otpisivanje dela duga. Pomenutih 12 institucija, koje su se složile da smanje dug Grčke su članovi Instituta za medjunarodne finansije sa sedištem u Vašingtonu koji je prošlog meseca pregovarao o tom sporazumu.

XS
SM
MD
LG