Linkovi

Raste zabrinutost zbog evropskog duga


Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero razgovara sa španskom ministarkom za ekonomiju Elenom Salgado
Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero razgovara sa španskom ministarkom za ekonomiju Elenom Salgado

Brige evropskih zemalja u vezi sa državnim troškovima i dugovima intenzivirane su danas, kad je smanjen kreditni rejting Španije dok se evropski lideri spremaju za samit čiji je cilj hvatanje u koštac sa tom krizom.

Informativna agencija za investitore Mudis smanjila je kreditni rejting Španije za jedan nivo na Aa2 i upozorila na moguća dalja smanjenja. Ta rejting služba navodi kako veruje da će Španija morati da potroši dvostruko više od 28 milijardi koliko je vlada procenila da će koštati rprogramiranje finansija španskih štedionica.

Evropski lideri planiraju da se sastanu sutra u Briselu, kako bi razradili novi plan za bavljenje dužničkom krizom pojedinih vlada, posebno onih na periferiji bloka, poput Grčke, Irske, Portugala i Španije. Grčka i Irska su prošle godine nevoljno prihvatile paket za izbavljenje kako bi se rešile dužničke krize, a neki evropski funkcioneri strahuju da bi Portugal mogao da bude sledeći. Vlada u Lisabonu oštro odbacuje takvo gledište.

Lideri Evropske unije mogli bi da usvoje neke mere u pokušaju da zavedu jednaku praksu trošenja u 17 zemalja korisnica eura. Medjutim, postoje široko rasprostranjene primedbe na plan štednje koji su predložile Nemačka i Francuska, dve najjače ekonomije na evropskom kontinentu. Zemlje koje tonu u dugove kažu da ih zabrinjava moguć gubitak autonomije i prestiža ukoliko se iskristališe jedinstven plan za čitav kontinent.

XS
SM
MD
LG