Linkovi

ECB intervenisala na tržištu


Predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše (arhivski snimak)
Predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše (arhivski snimak)

Evropska centralna banka intervenisala je danas na tržištu obveznica, ispunivši verbalno obećanje da će pružiti podršku Španiji i Italiji, u okviru napora da spriječi finansijski krah u eurozoni.

Zabrinutost u pogledu neizvjesne ekonomske situacije u Evropi zavladala je i u vječnom gradu, čiji stanovnici su poznati po uživanju u kratkim jutarnjim predasima uz espreso. Mariela Pero kaže da je veoma nervozna.

"Strahujem da će se stvari pogoršati, da neće uspjeti da riješe krizu.”

Finansijska budućnost ove i drugih prezaduženih zemalja eurozone zabrinula je i ostale Evropljane. Italija i Španija su međutim danas mogle da odahnu od sve većih troškova pozajmljivanja, nakon što je Evropska centralna banka ispunila obećanje da će kupiti obveznice njihovih vlada. Profesor ekonomije na Univerzitetu San Pablo, Pedro Švarc, međutim ističe da dugoročno gledano i dalje predstoje ozbiljni problemi.

"To olakšava situaciju, ali ne rješava glavnu stvar, a to je da zemlje moraju da smanje deficite i sprovedu reforme. One ne sprovode reforme, naročito Španci koji bi trebalo da urade mnogo više.“

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je prošle nedjelje objavio planove za ubrzanje reformi i balansiranje budžeta do 2013 godine, godinu prije zacrtanog roka. Plan je međutim prilično neodređen. Širom Evrope, sve više se raspravlja o preduzimanju obimnijih mjera za povratak povjerenja. Pojedini vjeruju da je rješenje u uvođenju euroobveznica.

"Mislim da je to vjerovatan ishod. Mnogi će tvrditi da je to i jedini ishod kako bi se zadržao euro kao valuta 17 suverenih zemalja širom Evrope. To će biti veoma teško bez uvođenja euroobveznice”, smatra ekonomista Nik Parsons.

Novo istraživanje organizacije Sentiks pokazuje da je povjerenje investitora u eurozoni na najmanjem nivou od 2009 godine, dok je njen ključni indeks pao rekordno brzim tempom. Navodi se da je kombinacija evropske dužničke krize, nemoći političara i nedavnih sporenja u Vašingtonu, uzdrmala investitore. Brz pogled na svjetske berze to svakako potvrđuje.

XS
SM
MD
LG