Linkovi

EU: Vreme za razvoj i proširenje


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj

Tačno 62 godine nakon Šumanove deklaracije, projekat Evropske unije je okupio 27 evropskih država i tu se neće stati. Društvu se dogodine pridružuje Hrvatska, Crna Gora narednog mjeseca započinje pregovore o prijemu, status kandidata imaju Srbija, Makedonija, a i BiH se nada da će do kraja godine predati aplikaciju za evropsko članstvo.U medjuvremenu, iz Brisela se poručuje da evropske vrijednosti, ljudska prava, mir i prosperitet, čine se važnije nego ikada ranije. Povodom Dana Evrope, oglasili su se brojni njeni zvaničnici i institucije poručujući gotovo uglas- sada je vrijeme za razvoj, rast i, zašto da ne, proširenje.

Ideja stvaranje unije evropskih država je, sasvim sigurno, bila vizionarska i bila je ono što je napaćenoj Evropi, tek izašloj iz rata, neophodno trebalo: umjesto rata i razaranja - mir i prosperitet, umjesto nerazumjevanja, saradnja i čuvanje univerzalnih vrijednosti. Ipak, trebalo je snage i političke mudrosti da se ta jednostavna načela, na kakva se prije 62 godine pozivao francuski državnik Robert Šuman u svojoj deklaraciji, provedu u djelo. Istina, nikada potpuno i dovoljno, ali to je, valjda, i smisao tog trajnog posla na boljitku Starog kontinenta.

"Evropa više nije velika, apstraktna ideja za budućnost, kakva je bila u vrijeme Šumana. Danas je Evropa činjenica svakodnevnog života, dužničcka kriza, teškoće, svakodnevno podvlače i činjenicu da Evropa postoji i ima uticaja na svakodnevni život svih nas. Više nego ikada dijelimo zajedničku sudbinu- teškoće Atine imaju uticaja na Amsterdam, uspjeh Barselone pomaže Berlinu da napreduje", kazao je predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj.

Gotovo da ne treba posebno naglašavati da Unija danas prolazi kroz period izazova kakve do sada nije iskusila- ekonomska kriza, oštri napadi sve snažnijih ultra-desničara, ksenofobija, zasićenje proširenjem. Medjutim, oni koji gledaju dalje od današnjih problema, vide Evropu još snažniju, još veću i prosperitetniju. Zašto uopšte Unija?

"Bez Unije, naše zemlje su suočene sa propadanjem i gubljenjem relevantnosti na globalnoj pozornici", kaže predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

"Ovo je društvo u kojem želim živjeti, želim da moja djeca i djeca moje djece žive u takvoj Evropi. Medjutim, naš način života ne nudi bezgranične garancije. U vrijeme globalizacije, Evropa nam treba više nego ikada, da bi smo odbranili naš demokratski i socijalni model. Postignuto ne možemo olako prihvatiti, treba se dalje boriti. Danas, na Dan Evrope, treba da se podsjetimo odakle smo pošli i šta smo postigli", naglasio je predsjednik Evropskog parlapmenta, Martin Šulc.

Da li je moguće pobrojati sve važno? Dovoljno je reći da je mir postao trajna kategorija, da euro, i pored teškoća, kao jedinstven monetarni i politički projekat, živi drugu svoju deceniju, da Šengen, opet, i pored napada, opstaje i Evropljanima nudi osjećaj slobode kakav bi trebalo da ima svako ljudsko biće na planeti.

Visoka predstavnica EU, baronesa Ešton danas poručuje da će naredna godina biti ključna za evropski oporavak i budućnost, misleći ne samo na unutar-evropske mjere, već i na činjenicu da će se Uniji 1.jula pridružiti Hrvatska. Proširenje je DNA funkcionisanja EU, poručuje komesar za proširenje Štefan File.

"Odlučni smo da nastavmo sa tim procesom, bez obzira na aktulene izazove, a oni su u vezi sa globalizacijom, nikako sa proširenjem. Priošrenje nije uzrok problema, ono je dio rješenja. Moramo raditi zajedno i vi u tome imate važnu ulogu, posebno nakon što se pridružite EU."

Trebaće još dosta rada na evropskom zdanju-umješnosti, političke mudrosti, bolnih kompromisa. Medjutim, sve dok Evropljani prepoznaju svoju sudbinu u Šumanovoj viziji, za evropski projekat ne treba brinuti.

XS
SM
MD
LG