Linkovi

Meuči: Radimo po zakonu


Euleks radi po zakonu i bori se protiv korupcije, izjavio je danas šef ove misije na Kosovu Gabriel Meuči i dodao da se navodi o korupciji pojedinih osoba u Euleksu istražuju

Euleks misija radi po zakonu i bori se protiv korupcije, izjavio je danas šef ove misije na Kosovu Gabriel Meuči. Proteklih dana dnevnik Koha ditore pisao je o dokazima koje je prikupila tužiteljka EULEKS-a Marija Bami da su dvojica visokih zvaničnika Euleksa primila mito za zatvaranje tri velika slučaja.

Šef Euleksa na Kosovu Gabriel Meuči nije želeo da komentariše navode, sada već suspendovane tužiteljke ove misije Marije Bami o umešanosti zvaničnika Euleksa u korupciji rekavši da ne komentariše predmete koji su pod istragom.

“Navodi koji je iznela gospođica Bami u celosti su razmatrane još od 2013. godine. Kao što znate ovi navodi pominju i nekoliko imena. Pošto je ovo krivična istraga ne bih želeo da se bavim time, i u bazi postupaka se nalazi svaki deo istrage, s toga zamoliću vas da više ne tražite odgovora u vezi sa ovim”, rekao je Meuči.

Meuči je istakao da pretpostavka nevinosti predstavlja središte svakog sistema vladavine prava i mora se primeniti i kada su u pitanju zaposleni i u Euleks, bez ikakve diskriminacije.

“Pravosudni organi na Kosovu i Euleks od 2013. godine sprovode zajedničku istragu. Sprovodi se detaljan postupak u skladu sa onim što je u središtu napora Euleksa a to je da se uporno borimo protiv korupcije i nekažnjivosti”, rekao je šef Euleksa.

Šef Euleksa je negirao da su službenici ove misije pretili novinaru lista Koha ditore Vehbiju Kajtaziju koji je pokrenuo priču o korupciji u Euleksu, kao i da se protiv njega vodi krivični postupak.

“Nijedan tužilac Euleksa, ne vodi krivični postupak protiv pomenutog novinara, da je to tako i da postoji optužnica, novinar bi o tome bio obavešten”, kazao je Meuči.

Novinar lista Koha Ditore, Vehbi Kajtazi, kaže da mu je prećeno od strane zvaničnika ove misije.

“Dakle, bilo je pritisaka zvaničnika Euleksa na mene, ali u takvoj formi, da je to bio pritisak isključivo i lično meni upućen kako ne bih objavio članak”, Vehbi Kajtazi.

Dnevnik Koha ditore do sada je u četiri nastavka pisao o dokazima, koje je prikupila tužiteljka da su dvojica visokih zvaničnika Euleksa primila mito za zatvaranje tri velika slučaja.

Po tom dnevniku, jedinica za borbu protiv korupcije je, prisluškujući osumnjičene za učešće u kriminalnim slučajevima, prisluškivala i glavnog tužioca Euleksa Jaroslavu Novotnu i predsednika Skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija koji su se sastajali s posrednicima radi zataškavanja teških krivičnih dela.

XS
SM
MD
LG