Linkovi

EU zabrinuta zbog Mađarske, moguće kontramere


Protest u Budimpešti zbog najave gašenja CEU
Protest u Budimpešti zbog najave gašenja CEU

Ukupno, situacija u Mađarskoj izaziva zabrinutost, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timermans, najavljujući da će, ukoliko ne bude pozitivnih pomaka u toj zemlji, Komisija preduzeti odgovarajuće korake. Ovo se odnosi na brojne poteze vlade Viktora Orbana: od nehumanog tretmana izbjeglih, diskriminacije Roma, do kampanje madjarske vlasti protiv EU i prijetnje zatvaranja Centralno-evropskog univerziteta, poteza koji je nedavno osudio I zvanični Vašington.

Mađarska "neposlušnost" je , umjesto, kako su se nadali u Briselu, da bude smirena konstruktivnim dijalogom, narasla do mjere da su evropske institucije prisiljene da reaguju. Počelo je još Orbanovim odbijanjem da učestvuje u obaveznim kvotama prijema izbjeglica te podizanjem žice duž mađarskih granica. Sada se listi pridružila i vladina odluka da izbjegle zatvara u kontejnere, gasi Centralno-evopski univerzitet, a ovih dana i provodi među svojim građanima direktnu kampanju protiv EU i usvaja zakon o gašenju nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva.

"Razmatrali smo sve slučajeve o kojima trenutno razgovaramo sa Mađarskom i kada sve to stavimo zajedno, vjerujem da postoji potreba da imamo politički dijalog sa premijerom Orbanom i mađarskom vladom sa pitanjem: u kojem pravcu namjeravate da vodite zemlju, šta je vaša ideja Evrope? Ako radite u suprotnosti sa vašim nedavnim potpisom na Rimsku deklaraciju provodeći kampanju protiv EU, tada je barem pošteno da vas ostale evropske zemlje, uključujući i EK, pitaju: gdje to želite da budete u Evropi, dijelite li naše vrijednosti i šta za vas one znače?", kaže potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Timermans, kojeg mnogi vide kao narednog predsjednika EK, se osvrnuo i na politički koncept kakav zagovara Orbanova vlast i partija, ukazujući da zatvaranje u nacionalne okvire i odbacivanje različitosti nije ideja kakvu Evropa zagovara, niti je riječ o putu kakav je Madjarska odabrala pridružujući se EU.

"Svi mi imamo političke i kulturne razlike. Svojevremeno sam imao žestoku borbu u svojoj zemlji, Holandiji za prošsirenje EU jer riječ je o istorijskoj prilici ali i istorijskoj dužnosti. Proširenje vodi suštinskim promjenama u cijeloj Evropi. Dolazim iz dijela Evrope gdje su mislili: proširenje znači da će svi postati kao mi. Ne, proširenje znači da se svi mijenjamo u različitim situacijama, u svijetu koji se vrlo brzo mijenja. Vizija otvorenog, društva razlika je pod prijetnjom jer ljudi to vide kao prijetnju vlastitoj poziciji. Neki političari im poručuju: zaštitićemo vas tako što ćemo da isključimo ostale, tako što ćemo napraviti drušvo samo za nas. To nekad može da bude privlačno ali nikad neće pobijediti. Vjerujem da su različitosti budućnost, ne samo Evrope već i svijeta. Ja vidim mlade ljude širom Unije koji će ustati za Evropu jer nekada morate ustati za ono što cijenite, za svoja prava, inače ih možete izgubiti", napominje Timermans.

U svakom slučaju, U Briselu najavljuju da će već narednih sedmica preduzeti korake koji bi, ukoliko Mađarska nastavi sa upornim kršenjem zajedničkih sporazuma, prava i vlastitog potpisa, mogli voditi ka kontramjerama Unije, gubljenju prava glasa, te uskraćivanju evropskih fondova.

XS
SM
MD
LG