Linkovi

EU povećava pritisak na Brazil zbog požara u Amazoniji


Evropska unija povećava pritisak na brazilskog predsednika Žaira Bolsonara zbog požara koji besne u Amazoniji, dok su Irska i Francuska zapretile da bi zbog toga mogle da blokiraju trgovinski sporazum sa Južnom Amerikom.

Bolsonaro je odbacio, kako je istakao, strano mešanje u unutrašnja pitanja u Brazilu, gde su veliki delovi Amazonije u plamenu. Takođe je dodao da bi vojska mogla da pomogne u gašenju požara.

Aktivisti za zaštitu životne sredine ocenjuju da je porast broja požara u tom regionu posledica krčenja šuma, a desničarskog predsednika optužuju za ublažavanje zaštite tropskih prašuma koje su ključne za borbu protiv klimatskih promena.

Kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštio je da je Bolsonaro lagao kada je na samitu G20 u Japanu, u junu, umanjivao zabrinutost u pogledu klimatskih promena i da će zbog toga Francuska biti protiv trgovinskog sporazuma Evropske unije i južnoameričkih država: Brazila, Argentine, Urugvaja i Paragvaja.

Požari u Amazoniji
Požari u Amazoniji

Makron je napisao na Tviteru kako,“gori Amazonija, pluća sveta koja prave 20 odsto kiseonika za planetu, i da to je međunarodna kriza. Dodao je: Gori nam kuća".

Bolsonaro je odgovorio na tviteru da je Vlada u Brazilu otvorena za dijalog na temelju činjenica i uz međusobno poštovanje.

Irski premijer Leo Vardakar rekao je da će Dablin takođe glasati protiv dogovora, dok Brazil ne zaštiti prašume. Dodao je da je veoma zabrinut zbog rekordnog nivoa njihovog uništavanja i dodao da će irska vlada pomno pratiti poteze Brazila u zaštiti životne sredine naredne dve godine, dok se trgovinski sporazum ne ratifikuje.

Zbog požara i "posledica tragičnog gubitka dragocenog staništa", duboko je zabrinut i britanski premijer Boris Džonson koji, kako je saopštila njegova portparolka, planira da na samitu lidera G7 ovog vikenda zatraži da se pažnja ponovo usmeri na zaštitu prirode.

Broj požara u Amazoniji porastao je za 83 odsto ove godine u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju zvaničnici podaci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG