Linkovi

EU uvodi sankcije Venecueli


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Evropska Unija odobrila je uvođenje ekonomskih sankcija Venecueli, uključujući embargo na oružje. Na sastanku ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u Briselu saopšteno je da mere predstavljaju odgovor na regionalne izbore prošlog meseca, koji su pogoršali krizu u zemlji.

Embargo na kupovinu oružja namenjen je za sprečavanje vlade predsednika Nikolasa Madura da kupuje vojnu opremu koja bi mogla da bude korišćena za represiju ili nadzor. Sankcije takođe uključuju sistem za zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za neke bivše i sadašnje venecuelanske zvaničnike bliske predsedniku Maduru.

Španija se već duže vreme zalaže za uvođenje sankcija ljudima bliskim Maduru, ali je EU bila podeljena po pitanju kome ih treba uvesti. Ministri su ipak naveli, kako se navodi u saopštenju, da bi mogli da se usmere na bezbednosne snage, vladine ministre i institucije optužene za kršenje ljudskih prava i nepoštovanje demokratskih principa ili vladavine prava.

Prošlog četvrtka, Sjedinjene Države uvele su sankcije za 10 trenutnih i bivših venecuelanskih zvaničnika zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja u vezi sa Madurovim obračunom sa opozicijom.

XS
SM
MD
LG