Linkovi

EU uvela još oštrije sankcije Severnoj Koreji


Severna Koreja na mapi sankcija EU (www.sanctionsmap.eu)
Severna Koreja na mapi sankcija EU (www.sanctionsmap.eu)

U skladu sa posljednjom rezolucijom Savjeta bezbjednosti, EU danas uvela nove, oštrije sankcije Sjevernoj Koreji. Pored ostalog, za četvrtinu skresala dozvoljeni izvoz preradjene nafte u S. Koreju, zabranila uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda, drveta, kamena, a sjevernokorejskim radnicima. koji rade u zemljama EU, dala rok od 24 mjeseca da se vrate u svoju zemlju.

Savjet ministara EU je u ponedeljak usvojio nove, oštrije sankcije prema sjevernokorejskom režimu, slijedeći posljednju rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN. Usvojene mjere uključuju: smanjenje dozvoljene količine izvoza preradjene nafte u S. Koreju sa 2 miliona barela godišnje na tek 500 hiljada barela, zabranu uvoza iz Severne Koreje svih vrsta hrane, poljoprivrednih proizvoda, mašina, električne opreme, kamena i drveta. Uz ovo, prema Severnoj Koreji se zabranjuje izvoz svih industrijskih mašina, transportnih vozila, kao i željeza, čelika i ostalih materijala. Kada je riječ o sjevernokorejskim radnicima koji rade u državama EU, njima je ostavljen rok od 24 mjeseca da napuste posao i državu u kojoj rade i vrate se u Sjevernu Koreju.

Usvojena mjera obuhvata i nova lica i kompanije pridodate evropskoj "crnoj listi". Uz već 79 osoba i kompanija bliskih sjevernokorejskom režimu, njih ukupno 133, EU je sa svoje strane, sa ovom mjerom, uvela sankcije za ukupno još 55 osoba i 9 kompanija.

Naglašava se da su danas proširene evropske sankcije odgovor na nuklearni program režima u Severne Koreje, program oružja masovnog umištenja i balistički program. Dio su napora da sankcije budu djelotvorne od strane svih UN članica i predstavljaju kompletiranje i osnaženje medjunarodnog režima sankcija prema Pjongjangu.

XS
SM
MD
LG