Linkovi

Evropske banke peru novac?


Britanska banka "Standard Čartered" optužena je da je prala novac za Iran
Britanska banka "Standard Čartered" optužena je da je prala novac za Iran

Izvori bliski evropskim institucijama potvrđuju da EU nema siguran mehanizam kontrole i kažnjavanja pohlepe finansijskih institucija

Finansijske vlasti američke države Njujork su optužile EU da ima više nego porozan sistem zaštite od pranja novca nakon što je izvještaj američkih supervizora ukazao da je jedna britanska banka u posljednjih deset godina preko svoje njujorške filijale izvršila preko 60 hiljada transakcija za iranskog klijenta, "perući", tvrde Amerikanci, najmanje 250 milijardi dolara. U reakciji na optužbe, iz centra evropskih institucija poručuju: naš sistem kontrole je siguran.

Izvještaj finansijskih supervizora američke drzave Njujork je gotovo nevjerovatan. Baziran na deset godina dugoj istrazi, on upire prstom na britansku banku SCB koja je preko svoje filijale u toj američkoj državi, za to vrijeme oprala stotine milijardi dolara svoga iranskog klijenta. Samo se može nagadjati koliko je, na ime usluga, ostalo novca u Londonu, a sa američke strane ukazuju da nije riječ samo o pranju novca već i o direktnoj podršci finansiranju terorizma. Kako je to bilo moguće? U Evropskoj komisiji, uz tvrdnje kako sistem kontrole na evropskoj strani postoji, te da je problem pranja novca u stalnom fokusu evropske vlade, ipak priznaju...

"Posljednjih nekoliko mjeseci imamo redovne pritužbe o različitim vrstama pranja novca na račun različitih banaka sa sjedištem u EU. Evropska komisija je fokusirana na to. Zaista, postoji odredjeni rizik da su neke finansijske institucije uključene u pranje novca na globalnom tržištu i mi poslljednjih nekoliko godina snažno radimo na uspostavi odredjenih standarda i pravila na evropskom nivou", kazao je portparol Evropske komisije Olivije Bejli.

Najmanje što će se desiti je da će snalažljivi Britanci dobiti crveni karton iz američke države Njujork, ali ne znači li to ipak da, uprkos svim uvjeravanjima, Unija nema siguran mehanizam kontrole i kažnjavanja pohlepe za novcem finansijskih institucija na svome tlu? Izvori bliski evropskim institucijama to potvrdjuju, prenoseći nagovještaje da će tek novembra ove godine Komisija izaći sa prijedlogom kakve- takve kontrole finansijskih institucija. A ne tako davno je sam predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo snažno najavio:

"Moramo biti u mogućnosti da kažnjavamo one koji nam ne daju informacije o izbjegavanju poreza, pranju novca i finansiranju terorizma".

To se do danas nije desilo ili se takve informacije drže u tajnosti. Po tome sudeći teško da ćemo u Uniji u skorije vrijeme vidjeti prizore kakav je prije dvije godine priredio EULEX i kosovska policija, hapseći zbog finansijskih maleverzacija guvernera tamošnje Centralne banke. A javna je tajna da evropske vlade često kroz prste gledaju na nedozvoljene radnje svojih finansijskih institucija kako bi one, sklanjajući novac daleko od evropske administracije, zaradile nešto " na strani".

Gotovo komična, ali sigurno ilustrativna je i priča koja je pred početak kiparskog predsjedavanja Unijom došla iz pouzdanog izvora, kako će Kiprani akreditovanim novinarima u Briselu, umjesto olovaka i blokova sa zaglavljem novog predsjedništva, pokloniti otvorene račune na Kipru, daleko od očiju evropskih poreskih vlasti. Obećanje se , koliko ja znam, do sada nije i ostvarilo, a ako se i ostvari, staviće vašeg dopisnika, i ne samo njega, pred moralnu i ljudsku dilemu da li o tome izvjestiti javnost.
XS
SM
MD
LG