Linkovi

EK: Oštro upozorenje Poljskoj


Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans

Danas je Evropska komisija uputila oštro upozorenje poljskoj vladi zbog političkog uticaja na Ustavni sud te zemlje. U Poljskoj je u toku sistematska prijetnja vladavini zakona, poručeno je iz Evropske komisije, uz rok od tri mjeseca dat kako bi se otklonile sporne odluke vlasti. U protivnom, Poljskoj prijeti kazna - gubitak glasa za evropskim stolom.

U EU nezapamćena razmjena optužbi i oštrih riječi na relaciji Brisel - Varšava, dobila je danas nastavak - nakon brojnih upozorenja i istrage od strane Evropske komisije odluka poljske vlade kojima je uspostavila direktnu kontrolu nad Ustavnim sudom te zemlje, potpredsjednik Evropske komisije je Poljskoj dao rok od tri mjeseca da primjeni jasno načelo vladavine zakona, odnosno mora prihvatiti princip nezavisnog sudstva. To posebno važi za Ustavni sud, koji mora biti oslobodjen uticaja politike.

"Biti članica EU znači da morate da imate nezavisno sudstvo. To je ključno pitanje ovdje. Ako imate Ustavni sud, on bi trebao da radi u skladu sa ustavom, nezavisno od vlade. Ako ustavni sud ne može da ostvaruje svoju funkciju zbog intervencije izvršne vlasti, tada imamo problem, i to pokušavamo da riješimo. Riječ je o nezavisnosti sudstva i to važi za svaku evropsku članicu, bez obzira imala ona ustavni sud ili ne”, upozorava prvi potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timermans.

Poljskoj je dat rok od tri mjeseca da prilagodi zakone briselskim standardim, u protvnom, prijeti joj oduzimanje prava glasa na Evropskom savjetu. Nastavak je ovo priče koja traje od izbora nove poljske vlade, kojoj je, uzgred, jedan od prvih poteza bilo uklanjanje zastave Unije iz vladinih institucija. Nedugo nakon izbora, usvojeni su i kontroverzni zakoni kojima se ukida sloboda medija, a dio sudija ustavnog suda bira isključivo po političkoj liniji.

Na stav Varšave da legalna vlast može sve, reagovali su u Evropskom parlamentu.

"Nisu u pitanju zakoni, u pitanju su vrijednosti - tvrdite da legitimna vlada može da mijenja zakone, ali ne može da mijenja vrijednosti više od bilo koje druge vlasti, Nikada!", poručuje član Evropskog parlamenta iz Španije, Esteban Gonzales Pons.

"Mi nećemo odustati od našeg programa koji provodimo nakon slobodnih izbora. Dobili smo izbore jer su nam poljski glasači ukazali povjerenje. Nastavićemo sa našim programom jer to traže Poljaci. Pridružili smo se EU sa velikom nadom, za nas je ona simbol jednakosti i pravednosti.

"Učinimo sve da budemo jednaki, Poljska ne zaslužuje da bude kritikovana", odvraća poljska premijerka, Beata Šidlo.

Kritike na račun Poljske tu ne staju - žestoko je uz ostatak država evropskog istoka kritikovana zbog odbijanja da primi sirijske izbjeglice, uz tvrdnje kako vlast potiče nacionalističko raspoloženje Poljaka prema muslimanima. Otuda i u poljskoj javnosti i crkvi relativno hladno raspoloženje prema današnjem dolasku pape u Krakov na proslavu Svjetskog dana mladih katolika, izazvano njegovim liberalim stavovima, posebno nakon papinog poziva da sve zemlje treba da učestvuju u prihvatu migrata i njegovog primjera dovodjenja 12 sirijskih izbjeglica iz Grčke u Vatikan.

XS
SM
MD
LG