Linkovi

EU upozorava članice da poštuju dogovor o izbeglicama


Žičana ograda na granici Mađarske i Srbije

Evropska unija upozorava da će preduzeti mere protiv država članica koje ne poštuju dogovor o kvotama za prihvatanje izbeglica. Naime, samo Finska i Malta ispunile su svoje obaveze, dok je desetine hiljada izbeglica i dalje zarobljeno u zemljama Južne Evrope.

Evropska unija je još 2015. usvojila plan o izmeštanju izbeglica iz Italije i Grčke, po kojem je svaka zemlja članica trebalo da prihvati određeni broj ljudi. Ali, poslednji podaci pokazuju da je prihvaćeno samo 8% od 160 000 izbeglica. Brisel zato upozorava - nema više izgovora.

“Unija je bazirana na dva principa: solidarnosti i odgovornosti. I to nisu samo moralni, već i zakonski prinicpi na koje nas obavezuju osnivački akti”, kaže evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos.

Mađarska je među zemljama koje su u potpunosti odbile da prihvate izbeglice. Počela je sa izgradnjom žičane ograde na granici sa Srbijom, u nameri da zaustavi migrante. Organizacije za zaštitu za ljudskih prava optužuju Mađarsku da kriminalizuje one koji imaju pravo na izbeglički status i da psihički zlostavlja migrante – što vlada negira.

Unija bi, pred Evropskim sudom pravde, mogla da natera Mađarsku da poštuje dogovor, ali Brisel ima druga rešenja – kaže za Glas Amerike istraživač iz Centra za evropske reforme Kamino Mortera Martinez.

Migranti iz Libije
Migranti iz Libije

“Umesto da pravno gonite zemlju koja ne poštuje zakone Evropske unije, možete da je na to naterate tako što joj nećete dati novac iz budžeta.”

Ipak, to bi moglo da izazove kontraefekat u momentu kada su evropskeptična i populistička opcija u porastu.

“Ako u ovom trenutku primorate zemlje članice da prihvate izbeglice, izazvaćete porast antievropskog raspoloženja”, smatra Mortera Martinez.

Suočena sa tom dilemom, Evropa pokušava da zaustavi priliv migranata. Nemačka ubrzano deportuje one koji nisu dobili azil. Analitičari takav potez tumače kao zaoštravanje migracione politike Angele Merkel, pred izbore u septembru.

“Zato što je migantska kriza postala problem broj jedan u Evropi, prepreka daljoj integraciji, i opasnost po unutrašnju bezbednost u zemljama članicama”, ocenjuje Verner Pacelt sa Univerziteta u Drezdenu.

Procene EU su da u kampovima u Libiji čeka između 700 000 i million izbeglica. Ovih dana more je mirnije, pa sve više njih pokušava da pređe Mediteran. Samo prošlog četvrtka, italijanska obalska straža spasila je skoro 1000 izbeglica.

XS
SM
MD
LG