Linkovi

EU: Bez posla za mlade


Časovi u centru za obrazovanje u Madridu
Časovi u centru za obrazovanje u Madridu

Nezaposlenost u EU je prošlog mjeseca bila za gotovo cijeli procenat manja nego u isto vrijeme prošle godine, ali još uvijek je više od 23 miliona radno sposobnih bez posla.

Najmanje nezaposlenih je u Njemačkoj, a najviše, očekivano, u Grčkoj, tačno četvrtina radno sposobnog stanovništva. Danas objavljeni podaci Eurostata ipak ukazuju da Unija polako izlazi iz krize, dok je još uvijek prisutan problem visoke nezaposlenosti mladih.

Koliko god optimistično izgledali podaci evropske agencije za statistiku, ipak bode oči činjenica da mladi ljudi, po pravilu obrazovani i osposobljeni za posao, još uvijek čekaju svoju šansu. Gotovo 5 miliona mladih do 25 godina starosti su nezaposlen i- više od polovine mladih u Grčkoj, najteže pogodjenoj krizom, u potrazi su za poslom, dok tu zemlju u stopu prate Španija i Hrvatska sa 49, odnosno 43 posto nezaposlene mlade populacije.

U evropskim članicama sa istoka kontinenta još uvijek radije zapošljavaju muškarce nego žene, a gotovo da je rekorder te neslavne liste Slovenija sa tri posto više žena nego muškaraca kao redovnih gostiju biroa za zapošljavanje.

Iz briselske perspektive, daleko najbolji poslodavac je Evropska komisija, koja, zajedno sa svim svojim službama i misijama zapošljava oko 33 hiljade ljudi. Nije tu riječ samo o visokim platama, dodacima, poreskim olakšicama, već i o činjenici da ta mastodontska mašinerija ima sve atribute države u državi. Zaista sve, uključujući i vlastiti pasoš.

"Kada sam ovo dobila i otvorila, mislila sam- to ne može da bude ozbiljno! Da li stvarno misle da se ovo može pokazati na granici? Da bih ovo testirala, dobila sam ovdje i svoju rusku vizu", saopštila je evropska komesarka, Kristalina Georgieva.

Šalu na stranu, posljednj podaci Eurostata ne govore o bijedi- 120 miliona stanovnika EU žive ispod ili na granici siromaštva, što uključuje četvrtinu sve evropske djece, petinu penzionera i gotovo 10 posto onih koji rade i zaradjuju neki novac svojim radom.

Plan Brisela je da do 2020-te iz ove armije siromašnih izbriše barem 20 miliona. Dakle, u najboljem slučaju, za pet godina će u EU, koja danas broji pola milijarde stanovnika, živjeti 100 miliona siromašnih, što se i ne čini kao neka svijetla perspektiva.

XS
SM
MD
LG