Linkovi

EU se nada pozitivnom ishodu


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na konferenciji za novinare u Briselu
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na konferenciji za novinare u Briselu

Poverenje u dobru volju ruskog predsednika je ograničeno, rečeno je nakon samita, ali se u znak dobre volje ne razgovara o novim sakcijama, već o novoj mirovnoj prilici

Evropski lideri su na neformalnom skupu u Briselu iskazali umjereni, oprezni optimizam u pogledu primjene novog sporazuma iz Minska.

U najkraćem - nema novih , ali se ne ublažavaju ni postojeće sankcije. Da li, u slučaju propasti posljednjeg mirovnog sporazuma Evropljani imaju nove kazne za Rusiju? Da i ne, jer niko na samitu nije o tome razgovarao ali mogućnost za takvo nešto u vijek postoji, kažu u Savjetu: dovoljno je naložiti Evropskoj komisiji da sačini plan novih mjera protiv Moskve, ukoliko to bude potrebno. Medjutim, sada se svi nadaju pozitivnom ishodu.

"Sigurni smo da naš pritisak može da ohrabri Rusiju da primjeni ovaj drugi po redu sporazum iz Minska- to je naša nada. Veoma smo oprezni jer poslije loših iskustava sa tzv Minsk jedan sporazumom, sasvim je očigledno da moramo biti veoma oprezni i jasno, naše povjerenje u dobru volju predsjednika Putina je ograničeno i zbog toga moramo da ostanemo pri odluci o sankcijama. Medjutim. sa druge strane, pokazali smo dobru volju i moramo učiniti sve kako bi smo postigli više nego što je došlo nakon prvog sporazuma iz Minska", rekao je predsjednik Evropskog Savjeta, Donald Tusk.

Predsjednik Savjeta naglašava da nije lako biti jedinstven u ovakvim trenucima, ali da je EU to uspjela, i da je to važno i za Ukrajinu ali i za EU...

Upitan kako komentariše ruski zahtjev od hrvatskih vlasti da zaustave dobrovoljce koji odlaze u Ukrajinu da se bore na strani Kijeva, Tusk kaže kako je riječ o ruskoj propagandi prije nego o stvarnom problemu, problemu koji bi uticao naprimjenu posljednjeg sporazuma.

A kada je riječ o Grčkoj, njen premijer Aleksis Cipras je iznio stav svoje vlade da je 70 posto postojećeg finansijskog paketa prihvatljivo za Atinu- o čemu konkretno je riječ i kako razriješiti preostalih 30 posto, biće riječi u ponedjeljak na novom skupu ministara eurozone.

"Uvjeren sam da možemo naći zajedničko održivo rješenje kako bi smo okončali odricanje u ime štednje, uhvatili se ukoštac sa humanitarnom krizom širom EU i Evropu vratili na put stabilne socijalne politike."

XS
SM
MD
LG