Linkovi

EU: Primena sporazuma iz Minska prioritet


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proces pregovora Johanes Han
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proces pregovora Johanes Han

U glavnom gradu Letonije, Rigi, počeo je dvodnevni neformalni skup ministara spoljnih poslova EU na kojem je jedna od ključnih tema ukrajinska kriza.

Kriza bi, barem iz ugla baltičkih repubiika, mogla sutra da postane i baltička kriza. Odgovor koji stiže iz Brisela je: koncentrišimo se na mirovni sporazum iz Minska, njegova primjene bi mogla da smiri tenzije u regionu.

Da li EU čini dovoljno kako bi zaustavila krizu na svojim istočnim granicama? Imajući na umu različite interese unutar Unije i činjenicu da ne čuju svi topove u daljini, reklo bi se DA, medjutim, snažni su argumenti i za drugačiju ocjenu.

"Jasno, uvijek možete učiniti više i bolje. To je život, to je politika, posebno kada je riječ o konfliktima oko nas i evropskoj terotoriji. Ali, mogu reći, takodje nakon moga jučerašnjeg telefonskog razgovora sa predsjednikom Porošenkom, da sve što radimo na terenu, sa našom podrškom koju dajemo sporazumu iz Minska, ovo je način da se ide naprijed. Ono što Ukrajini sada treba je, ne samo puno poštovanje njene suverenosti i terotorijalnog integriteta, već joj treba i mir i svi zajedno treba da radimo na ovome, punom poštovanju sureveniteta države i političkim rješenjima koja će donijeti mir. Mislim da su svi Ukrajinci svjesni da je humanitarna situacija na istoku dramatična, a evropski napori su usmjereni, sa jedne strane, na pomoći ukrajinskim vlastima a to i radimo, poput reforme bezbjednosnog sistema, a sada je prioritet broj jedan- učiniti da sporazum iz Minska bude primjenjen", rekla je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

"U različitim evropskim članicama imaju različite osjećaje i shvatanje, svakako, zahvaljujući razičitom istorijskom iskustvu. Imamo različite slike ali kao Evropa smo jedinstveni kaka je riječ o ruskoj agresiji i primjeni sporazuma iz Miska. Naš fokus ovdje, danas i narednih dana je da se mirovni sporazum prmjeni i da će tada države, kao ove na Baltiku, imati manje zebnji kada je riječ o njihovoj budućnosti", poručio je evropski komesar za proces pregovora, Johanes Han.

Da li će EU ostati ujedinjena kada je riječ o sankcijama Rusiji?

"Mi smo uvijek ostajali jedinstveni i nastavljali da budemo jedinstveni u stavovima, to nije uvijek lako ali je uvijek potrebno. Sve naše članice dobro znaju da je naše jedinstvo naša snaga. Kada je riječ o sankcijama, svakako ćemo ostati sa jedinstvenim stavom", naglasila je Mogerini.

"Jedinstvo je veoma dobra riječ- svima su usta puna toga. Medjutim, za mene jedinstvo ne znači biti jedinstven u tome da se ne čini ništa. To ne volim i želio bih da budemo jedinstveni u tome da učinimo nešto. Ne činimo dovoljno- vidite rezultate na terenu. Nadam se da će naredne sedmice ministri produžiti trajanje sankcija Rusiji, to je najmanje što možemo da uradimo kada je riječ o pritisku i davanju poruke. Ja sam za to da treba da i izolujemo političke razgovore visokog nivoa, koji ponekad ne znače ništa", rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije, Linas Antanas Linkevičius.

Za sada je fokus na primjeni sporazuma iz Minska, podršci posmatračima OEBS-a, te nastavku trojnih razgovora sa Ukrajinom i Rusijom, prvestveno kada je riječ o trgovini i energiji. A za desetak dana će se isti ovi ministri izjasniti o sudbini produženja sankcija Moskvi. Iako tvrde da su jedinstveni, već se čuju pozivi, poput onih iz Italije, da, ukoliko se mirovni plan održi i primjeni, Ruse treba nagraditi ukidanjem sankcija. Bice to, dakle, još jedan ispit evropskog jedinstva i snage spoljne politike ili će nakon sastanka visoka predstavnica kratko podsjetiti:

"To je život, to je politika".

XS
SM
MD
LG