Linkovi

EU: Proširene sankcije, osude referenduma


Glasanje za pesmu Evrovizije ima više kredibiliteta nego takozvani referendum na istoku Ukrajine, rekao je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg

Ministri su proširili crnu listu, dajući punu podršku predsjedničkim izborima u Ukrajini, planiranim za 25. maj, a u ruskoj reakciji na referendum neki prepoznaju mogući put ka dijalogu.

Kako su izostali rezultati sporazuma u Ženevi, Evropljani ponovo proširili crnu listu. Na postojećih 48, dodali i 13 novih imena i po prvi put i dvije kompanije. Riječ je o kompanijama na Krimu koje su, vjeruje se u Briselu, imale koristi od nelegalne aneksije Krima od strane Rusije. Naravno, sastanak nije mogao zabići i održani referendum na istoku Ukrajine kojem Evropljani odbijaju bilo kakvu kredibilnost.

"To nema ni kredibilitet, niti je medjunarodno prihvatljivo niti prepoznatljivo. Glasanje za Pjesmu Evrovizije zaista ima više kredibilne težine od okolnosti pod kojima je sproveden referendum"
, rekao je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.

Ili, kako to kažu zvanični zaključci, EU neće priznati jučerašnje ni ti bilo koje buduće nelegalne i nelegitimne referendume. Kada je riječ o ruskoj strani, precizni Švajcarci konstatuju da Moskva u svojoj reakciji nije priznala referendum, već samo iskazuje poštovanje za njegov rezultat. Tu bi se mogao tražiti put razgovora.

"To je tačka koja je važna, to je takodje i znak mogućeg puta prema konsenzusu o medjunarodnom dijalogu koji bi uključio sve strane", naveo je predsjedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Sa svoje strane, ministri još jednom dali punu podršku integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine, pozivajući Rusiju da učini isto i povuče svoje trupe sa ukrajinske granice.
XS
SM
MD
LG