Linkovi

EU priprema oštrije kaznene mere


Grupna fotografija šefova država ili vlada EU
Grupna fotografija šefova država ili vlada EU

Očekuje se da će nove sankcije obuhvatiti veći broj zvaničnika Rusije i proruskih političara, dok se najavljuje i potpisivanje Sporazuma o pridruženju sa Ukrajinom

U Briselu je počeo redovni proljetni skup šefova država ili vlada EU. Medjutim, redovne ekonomske teme samita su ukrajinskom krizom potisnute u drugi plan. Razvoj prilika u toj zemlji će biti tema broj jedan, a očekuje se da će evropski lideri, uz potpisivanje dugo pripremanog Sporazuma o pridruženju sa Ukrajinom, osnažiti već uvedene sankcije zvaničnoj Moskvi.

"Tek su dvije sedmice prošle od naseg vanrednog susreta posvećenog krizi u Ukrajini. Danas, na redovnom okupljanju, ćemo se opet vratiti Ukrajini u svjetlu novih dogadjanja. Svi mi osudjujemo nelegalno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje i razgovaraćemo o zajedničkom evropskom odgovoru na to. Spemni smo da podržimo dijalog koji bi doveo do političkog mirnog rješenja. Sutra ćemo potpisati politički dio Sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom, koji će pomoći zemlji na njenom putu reformi, dajući njenim stanovnicima prespektivu evropskog nacina života, života kakav zaslužuju", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Svakako se očekuje da će Evropljani da odgovore na aneksiju Krima od strane Rusije, realizujući nedavno najavljene sankcije u tri faze. Prvi krug sankcija, uspostavljen 17 marta, nije se pokazao dovoljnim da zaustavi Putina da udovolji zahtjevima Evropljana da smiri nastalu krizu.

Kao rezultat ukupnih prilika, očekuje se da će evropski samit povećati broj zvaničnika Rusije i proruskih političara na Krimu, te da će otvoriti prostor za mjere koje bi, upozorava se u Briselu, mogle imati dalekosežne posljedice u brojnim ekonomskim oblastima.
XS
SM
MD
LG