Linkovi

Ukrajina kritikuje EU zbog najavljenog bojkota


Visoki funkcioneri EU bojkotuju evropski fudbalski šampionat u Ukrajini zbog hapšenja i tretmana bivše premijerke Julije Timošenko
Visoki funkcioneri EU bojkotuju evropski fudbalski šampionat u Ukrajini zbog hapšenja i tretmana bivše premijerke Julije Timošenko

Ukrajina je okarakterisala kao „hladnoratovsku taktiku“ nameru visokih funkcionera Evropske unije da bojkotuju evropski šampionat u fudbalu u toj zemlji u znak protesta zbog hapšenja i tretmana bivše premijerke Julije Timošenko.

Predstavnik ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova, Oleh Vološin, danas je rekao kako se nada da su izveštaji da nemačka kancelarka Angela Merkel neće prisustvovati otvaranju fudbalskog šampionata, čiji je domaćin, pored Poljske i Ukrajina, samo puka medijska nagadjanja. On je apelovao na Nemačku da ne pribegava metodama iz hladnog rata u kojima je sport talac politike.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, danas je najavio da će slediti primer Komesarke za pravdu EU Vivien Reding, koja je rekla da neće prisusutvovati ceremoniji otvaranja fudbalskog šampionata.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takodje je upozorila da bi mogla da bojkotuje sve utakmice fudbalskog šamionata u Ukrajini i dodala kako očekuje da će njeni ministri učiniti isto. Ukrajina je sada suočena sa daljim potencijalnim bojkotom evropskih političara.

Predsednik Češke, Vaclav Klaus, danas je otkazao odlazak na samit šefova država i vlada Centralne Evrope zakazan za 11. i 12. maj na Jalti.

Klaus je drugi predsednik koji je odbio da putuje u Ukrajinu radi tog samita, posle nemačkog predsednika Joahima Gauka.
Julija Timošenko je prošle godine osudjena na sedam godina zatvora pod optužbom da je zloupotrebila položaj tokom sklapanja sporazuma sa Rusijom o isporuci gasa 2009. Sada joj se sudi za neplaćanje poreza. Ona demantuje te optužbe i već više od nedelju dana je u štrajku gladju.

XS
SM
MD
LG