Linkovi

EU preti novim sankcijama Rusiji


Ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin
Ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin

Ministri spoljnih poslova EU ponovo pozvali Moskvu da podrži mirno rešenje sukoba u Ukrajini, s kojom će krajem meseca biti potpisan sporazum o specijalnim vezama

Evropljani su danas u Luksemburgu napravili finalni korak ka potpisivanju sporazuma o speijalnim vezama sa Ukrajinom, odajući priznanje vladi u Kijevu za jednostrani prekid vatre na pobunjenom istoku zemlje. Istovremeno, poručeno je Moskvi da aktivno učestvuje u smirivanju situacije inače će se suočiti sa novom fazom sankcija. Na marginama skupa najavljeno kako će se 16- tog jula u Briselu održati donatorska konferencija za BiH i Srbiju, zemlje najozbiljnije pogodjene nedavnim poplavama.

Pripremajući samit evropskih lidera za kraj ove sedmice u Briselu, ministri su danas na luksemburškom sastanku završili najveći dio posla. Spreman je dokument sporazuma sa Ukrajinom, kojoj se daje svaka vrsta evropske pomoći podrške - od novca, do treninga policije i napredovanja u pregovorima o bezviznom režimu sa EU. Sporazum će biti potpisan 27. juna, a njegova primjena će krenuti i prije nego što ga formalno ratifikuju države članice.

"Danas je poseban dan. Prvi put u istoirji Ukrajine moja zemlja uzima učešće u sastanku evropskih ministara. Ti je veoma važno jer sam imao priliku da predstavim detalje predsjednikovog mirovnog plana i jasno sam rekao da nam EU treba kako bi se dalje smirile prilike. Dobio sam podršku ministara, što je od ključne važnosti za nas", poručio je ministar vanjskih poslova Ukrajine, Pavlo Klimkin.

Sa današnjeg skupa je upućen još jedan poziv Rusiji da podrži mirno rješenje sukoba, iskoristi uticaj na pobunjenike i spriječi ilegalne prelaske granice naoružanja i dobrovoljaca za pobunjeničke redove. U suprotnom, Moskva može očekivati novi krug sankcija koji, pošteno govoreći, niko ni na ovoj strani ne želi vidjeti na djelu.
XS
SM
MD
LG