Linkovi

EU dozvolila izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan, očekuje reciprocitet


Arhiva - Zastava EU ispred sedišta Evropskog parlamenta u Strazburu. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
Arhiva - Zastava EU ispred sedišta Evropskog parlamenta u Strazburu. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Evropska komisija ukinula je restrikcije za izvoz medicinske opreme iz Evropske unije na Zapadni Balkan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Ovo su zaista vremena velikih izazova. Pandemija je prouzrokovala situaciju u kojoj su mnoge zemlje širom sveta, uključujući i Evropsku uniju, uvele mere u cilju sprečavanja nedostatka zaštitne medicinske opreme za lečenje obolelih i prevenciju daljeg širenja bolesti", podseća se u pismu potpredsednika EK Žozepa Borela i evropskih komesara za trgovinu i za susedsku politiku i proširenje Fila Hogana i Olivera Varheljija.

"Komisija upravo donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa vašim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan", navodi se u pismu.

U zajedničkom pismu šefovima diplomatije Zapadnog Balkana, koje je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prenelo u celosti, navodi se da Evropska unija očekuje da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u EU takođe biti ukinute.

EU u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima, navodi se.

"Iskreno se nadamo da ćete ceniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv kovid-19. Kao što ste s pravom istakli, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Evropska unija je već preduzela korake kako bi vam pomogla da povećate sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme", navode iz EU.

"Koristimo ovu priliku da još jednom istaknemo značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora. Pohvaljujemo vaše vlade što su inicirale njihovu implementaciju i dajemo podršku vašim daljim naporima usmerenim ka jačanju sveobuhvatne regionalne saradnje", kaže se u pismu i poručuje da Evropska komisija "preduzima do sada nezapamćene korake da vas uključi u inicijative Evropske unije u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19".

XS
SM
MD
LG