Linkovi

Članstvo Turske u NATO ne dovodi se u pitanje


Turkey - EU
Turkey - EU

Evropska unija nema ništa protiv bilateralnih sastanaka turskog i ruskog vrha, saopšteno je danas u Briselu, nakon posjete turskog predsjednika Rusiji, prve nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj i poslije više mjeseci zahladjenih odnosa Moskve i Ankare, izazvanih obaranjem ruskog vojnog aviona od strane turskih snaga. U Briselu se nadaju da će ta posjeta rezultirati lakšim pronalaženjem mirnog rješenja za sirijsku krizu, dok iz sjedišta NATO poručuju da se članstvo Turske u vojnom savezu ne dovodi u pitanje.

U Briselu vjeruju da su jasno osudili pokušaj rušenja demokratski izabrane vlasti u Turskoj, kao što su jasno upozorili da ta ista vlast u svojoj reakciji i stabiliziranju prilika mora da vodi računa o vladavini zakona i demokratskim principima - jednako im je jasno, medjutim, da su trenutni odnosi Turske i Unije daleko od prijateljskih te zato pažljivo biraju riječi kada komentarišu činjenicu da je turski predsjednik odlaskom u Rusiju jasno pokazao promjene na listi svojih prijatelja.

"Bio je to bilateralni susret a iz evropske perspektive bi bilo važno da doprinese stabilzaciji šireg regiona, kao i mirnom rješenju sirijske krize", kaže portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva.

Ni za NATO Erdoganova posjeta Rusiji ne znači promjenu u vojnom partnerstvu, niti u zajedničkim naporima da se poraze teroristi tzv Islamske države - danas tako iz sjedišta NATO u Briselu potvrdjuju kako je Turska značajna saveznica koja daje ozbiljan doprinos zajedničkim naporima Alijanse u suprotstavljanju, kako kažu, "najvećem bezbjednosnom izazovu ove generacije". Članstvo Turske u NATO se ne dovodi u pitanje, saopšteno je iz sjedišta vojnog saveza, uz podsjećanje da su države članice okupljene oko pincipa demokratjije, individualnih sloboda, ljudskih parav i vladavine zakona." NATO računa na Tursku i Turska može da računa na podršku NATO", zaključuje današnje saopštenje Alijanse.

XS
SM
MD
LG