Linkovi

Samit EU i Turske: Migranti i bezbednost


Izbeglice i migranti pokušavaju da dođu do grčkog ostrva Lezbos
Izbeglice i migranti pokušavaju da dođu do grčkog ostrva Lezbos

U Briselu se u nedelju održava samit EU i Turske na kojem će, kako očekuju evropski lideri, biti finalizovan dogovor sa Ankarom oko zaustavljanja nekontrolisanog priliva migranata

Zauzvrat Evropljani nude novac i ubrzavanje pregovora o prijemu Tuske u EU. Medjutim, incident sa obaranjem ruskog aviona i porast tenzija će, vjeruje se, skupu dati i novu, bezbjednosnu dimenziju.

Ranije planiran skup evropskih lidera sa turskim vrhom imaće na stolu teme koje prestižu jedna drugu po potrebi hitnog rješavanja- na prostoru Unije je već više od 700 hiljada migranata koji, uglavnom sada preko Turske, dolaze tražeći priliku za novim životom. Sama Turska je trenutno dom za gotovo dva i po miliona izbjeglih iz Sirije i Iraka.

U takvoj situaciji, partnerstvo dvije strane je neophodno, a konačni dogovor još nije postigut. Kako se nagovještava, Evropljani su spremni da ponude finansijsku pomoć od tri milijarde eura i obećanje da će se nastaviti sa pregovorima o članstvu. Sam turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je tokom posljednje posjete Briselu jasno naglasio da je njegov argument u pregovorima gdje će tražiti više novca, bezvizni režim i otvaranje novih poglavlja, čine izbjeglički kampovi čiji stanovnici čekaju priliku da dodju do Evrope. Tako je podsjetio.

"Turska je zemlja koja sada već četvrtu godinu drži otvorena vrata onima koji bjeze od rata u Siriji i Iraku i dajemo im pomoć na najvišem nivou. To radimo bez ikakve diskriminacije i nikada nismo slali izbjeglice u druge zemlje."

Teška tema za obje strane je pitanje ljudskih prava i sloboda, gdje posebno mjesto ima sloboda medija. Da li će posljednje hapšenje urednika i dopisnika turskog lista, optuženih za terorizam zbog objavljivanja za tajnu tursku službu kopromitirajućih materijala, biti jedna od tema summita, bilo je direkno novinarsko pitanje na koje su danas u Komisiji dali maglovit odgovor.

"Vjerujemo da Turska, kao zemlja kandidat, mora da dokaže da su postojeći zakoni u saglasnosti sa evropskim standardima i da osiguravaju da su svi jednaki pred zakonom a sloboda govora je od kritične važnosti i, posebno u ovom kontekstu, biće dio naših aktivnosti", saopštila je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić:

I, konačno, neizbježna tema- rušenje ruskog aviona od strane turskih vazdušnih snaga koje neće pomoći u nastojanju da se uspostavi jasna strategija i partneri borbi protiv terorista Islamske države.

Gotovo je sigurno da će evropski domaćini ponoviti poruku kakavu je vojni savez upitio i Turskoj i Rusiji- spuštanje tenzija jedini je put da se riješi situacija koja prijeti da eskalira u krizu nesagledivih razmjera.

XS
SM
MD
LG