Linkovi

EU učvršćuje dogovor sa Turskom


Posljednja posjeta visokih evropskih zvaničnika Turskoj je nastojanje Brisela da osigura punu implementaciju sporazuma koji je EU postigla sa Turskom oko provodjenja zajedničkog plana rješavanja migrantske krize.

Na kritike da su u razgovorima sa turskim partnerom u drugi plan stavili pitanja slobode medija, Evropljani odgovoraju da to nikada nije silazilo sa agende razgovora sa turskim predstavnicima.

Protekli vikend je evropski vrh proveo u nastojanju da "zapečati" već dogovoreno sa Turskom - da u zamjenu za evropski novac, do kraja juna obećanu viznu liberalizaciju i ubrzan nastavak pregovora o prijemu, Turska ispuni svoj dio zadaće. Nakon obilaska jednog od prihvatnih izbjegličkih centara predsjednik Evropskog savjeta kaže:

"Danas je Turska najbolji primjer cijelom svijetu kako treba da postupamo sa izbjeglicama. Niko nema pravo da daje lekcije Turskoj šta treba da radi. Ponosan sam na naše partnerstvo i nemam sumnje u to da li ćemo uspjeti, nema drugog puta", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

"Kada Turska i EU saradjuju, to stvara nevjerovatnu priliku za rješavanje problema, ali kada postoji negativna diskusija izmedju nas, gotovo je nemoguće da nadjemo rješenja za probleme...Moj utisak, nakon serije sastanaka koje smo imali, je da su Turska i EU bili u stanju da pokažu veoma snažnu političku volju", izjavio je turski premijer, Ahmet Davutoglu.

Nezaobilazno je bilo pitanje slobode medija, pitanje koje su u zvaničnim istupima u Turskoj evropski zvaničnici naglašeno zaobilazili..

"Važne vrijednosti, kao što je sloboda štampe, ostaju teme naših razgovora. To smo jasno naglasili i tokom naših razgovora ovdje i u Savjetu i to uvijek ponavljamo. I to, naravno treba da bude primjenjeno n konkretne slučajeve", kaže njemačka kancelarka Angela Merkel.

U isto vrijeme, na izvještaje nevladinih organizacija da, kada je riječ o postupanju sa izbjeglima, sve nije onako kako zvanični izvori tvrde, u Evropskoj komisiji odgovorajau:

"Vjerujemo da su obje strane opredjeljenje ka provodjenju sporazuma čija realzacija je započela i želeli bi smo da vidimo njegovo puno provodjenje", naveo je Margaritis Šinas, portparol Evropske komisije.

Turska strana je dobila čvrsta uvjeravanja da prva milijarda eura stiže već za koji dan, da , uz punu saradnju, nema prepreka bezviznom režimu, dok se predsatvnici Ankare nisu upuštali u obećanja o promjeni stava kada je riječ o slobodi medija - po njima, ona je već u punoj mjeri postignuta...

XS
SM
MD
LG