Linkovi

EK i Ankara rade na otopljavanju odnosa


Danas je u Turskoj vodjen dijalog visokog nivoa izmedju predstavnika Evropske komisije i Turske sa ciljem da se okonča period zahladjenja odnosa i osigura strateško partnerstvo podjednako važno i Briselu i Ankari.

Nakon što je prvi čovjek vojnog saveza posjetio predsjednika Turske države i izrazio podršku Alijanse toj važnoj saveznici, u Turskoj su se našli i predstavnici EU, želeći dijalog sa Ankarom vratiti tamo gdje je bio u vrijeme zaključenja sporazuma o izbjeglicama i evropskog obećanja o približavanju Turske Uniji.

"Ovo je veoma važna prilika da iskažemo našu solidarnost sa turskim narodom i institucijama, najdublje poštovanje kako su narod i institucije, braneći demokratiju zajednički odgovorili na pokušaj puča. Jedno je jasno - u Uniji i regionu nema mjesta vojnim pučevima. Za nas je važno ne samo da iskažemo podršku narodu i legalno izabranim turskim institucijama, već i što smo imali razgovor o tome da se odbrana države i institucija provodi uz puno poštivanje demokratije i vladavine prava", izjavila je Federika Mogerini, visoka predstavnica EU.

Medjutim, turska strana ima prigovore da Unija, tačnije Kipar i Grčka zbog neriješenog kiparskog problema blokiraju otvaranje novih poglavlja sa Turskom:

"Mi dajemo svoj doprinos rješenju kiparskog problema, nezavisno od otvaranja novih poglavlja, ali ovaj problem blokade novih poglavlja je znak evropske slabosti, nemogućnosti da nadje rješenja”, kaže turski ministar za evropska pitanja, Omer Čelik.

“Moram reći da se ne slažem sa ministrom - to nije naša slabost, već to su naša pravila. Takva su pravila igre, odluke se donose konsenzusom i bolje je na kraju imati sve na vašoj strani, brže i snažnije ćete ići naprijed”, istakao je evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Obje strane će morati još dugo i uporno da rade na medjusobnim vezama i razumjevanju - naredni test će biti evropska reakcija na turski zahtjev da, ako ne do oktobra, onda do kraja godine dobije bezvizni režim. Medjutim, odbjanje da izmjeni anti-teroristički zakon, na čemu insistira Brisel, moglo bi da dovede do novog zahladjenja odnosa i, ako Ankara ispuni više puta ponovljenu prijetnju, novog talasa izbjeglica iz tog pravca, na šta Evropljani za sada nemaju adekvatan odgovor.

XS
SM
MD
LG